“Kritična masa” u subotu u centru grada

Ove subote u centru Beograda biće održana 35. "Kritična masa", redovan mesečni skup biciklista koji vožnjom gradskim ulicama žele da istaknu mogućnosti ove vrste transporta, kao i potrebu za boljim uslovima za sve koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo.

Tradicionalna vožnja koja se gotovo pune tri godine održava svake poslednje subote u mesecu okupiće više od 150 biciklista koji će vožnjom kroz centralne gradske ulice skrenuti pažnju na neophodnost bolje biciklističke infrastrukture, bezbednosnih uslova u saobraćaju, kao i bolju edukaciju svih učesnika u saobraćaju o pravima biciklista.

Tematika ovomesečne vožnje je na ironičan način prilagođena aktuenlim događajima, odnosno predizbornim kampanjama, u kojima gotovo da nema reči o boljim uslovima za bicikliste, što ukazuje na to da biciklisti sami moraju da dignu “Glas za bajs!”.

Trasa ovomesečne vožnje kroz grad je dugačka 7,6 kilometara, a biciklisti će se kretati maksimalnom brzinom od 15km/h. Na “Kritičnoj masi” su uvek dobrodošli i ostali korisnici nemotorizovanih vozila (rolera, skejrbordova, trotineta, itd), kao i deca na svojim biciklima, jer to nikad nije trka, već mesečna povorka kroz grad u kojoj se širi svest o postojanju i ovog načina prevoza.

Ovog meseca od značaja biće transparenti koji će učesnici nositi, i u kojima će biti prenete poruke gradskim vlastima, a zviždaljkama i zvoncima, neobičnim biciklima i muzičkim prikolicama, skretaće se pažnja prolaznicima.

Okupljanje počinje u subotu u 16.30 na Trgu Republike, a sama vožnja u 17 časova.

Izbor: Blic

Komentari