Bicikl-bum u Novom Sadu

Na ulicama će uskoro biti još 1.802 nova dvotočkaša za čiju kupovinu je grad izdvojio po 10.000 dinara

Novi Sad – Ovog proleća mogao bi da se desi mali „bicikl-bum” u Novom Sadu. Ne samo zbog preskupog goriva za automobile, zbog kojeg bi neki građani prešli na dvotočkaše, jer su cene benzina poletele u nebo i pitanje je gde im je granica. Nego, ima nešto i u ekološkoj svesti, želji za rekreacijom i osećaju slobode što pruža vožnja biciklom kod ljudi koji to mogu ili žele da uklope u svoje svakodnevne obaveze.

Na ulicama će ovde uskoro biti još 1.802 nova dvotočkaša za čiju kupovinu je grad izdvojio po 10.000 dinara, kroz treći krug subvencija namenjenih građanima. Konačna rang-lista sa njihovim imenima je upravo objavljena prvog dana proleća. Neki od građana Novog Sada će na taj način zameniti svoje stare bicikle novim, ali drugi stiču dvotočkaša prvi put i pridružuju se redovnim biciklistima kojih je u gradu, prema podacima njihovih udruženja, oko 40.000.

U prethodna dva javna poziva, koja su sprovedena prošle godine, dodeljene su najpre 702 subvencije, a onda još 902. Ukupno je to više od 3.400 novih bicikala za manje od godinu dana.

Prijavljivanje je i trećeg puta bilo isključivo elektronskim putem, ali uz izvesne novine – kviz, koji je uveo novi organizator ovog posla, udruženje „Društvo za promociju prirode Srbije”, kojem je Gradska uprava za zaštitu životne sredine poverila organizaciju.

Ponovo su prilikom prijavljivanja građana bitnu ulogu igrali, kao i ranije, „brzi prsti”, ili brzi kompjuter i internet. Tri kviz-pitanja odnosila su se na biciklizam, ekologiju i poznavanje grada.

Interesovanje za subvenciju je ponovo bilo masovno. Građani su poslali 8.125 prijava tokom tri dana, koliko je poziv bio otvoren u periodu od 14. do 16. marta, a sve su objavljene na preliminarnoj listi. Pojedincima je trebalo samo sekund ili dva da reše kviz, upišu svoje podatke i budu zabeleženi na sajtu. Već posle prve četiri minute, bilo je onoliko prijavljenih koliko se i daje subvencija, ali nisu svi ispunili uslove, pa je razmatran širi krug prijava.

Svi koji su uspeli da „prođu” postupak treba u roku od 15 dana da dostave propisanu dokumentaciju društvu, na njegovoj sajamskoj adresi, uključujući i fiskalni račun za bicikl, koji mora biti nov i kupljen u Srbiji nakon što je objavljena konačna rang-lista. Uz urednu dokumentaciju, građani treba da očekuju uplatu subvencije u roku od 20 radnih dana od sklapanja ugovora.

Iz budžeta Novog Sada je za treći krug dodela subvencija građanima za kupovinu bicikala izdvojeno 18.200.000 dinara. Dodatnih 1.980.000 dinara izdvojeno je za udruženje za organizaciju posla.

Dosad su ovi podsticaji koštali budžet grada oko 38 miliona dinara, s idejom da se podrži, kako nadležni kažu, „ekološki prihvatljiv” transport u gradu.

IZVOR: politika.rs / Snežana Kovačevič   FOTO: Snežana Kovačević

Komentari