Zrenjanin uveo biciklističku taksu!

Mislili smo da smo sve videli ali onda smo saznali da je Grad Zrenjanin uveo taksu na bicikle, odnosno montažne biciklističke parkinge. Šta mislite koliko će ova odluka pospešiti bicikliranje u Zrenjaninu?

Ceh ovog komunalnog uređenja platiće preduzetnici koji ispred svojih lokala drže stalke za dvotočkaše. Stupila je na snagu nova gradska odluka o postavljanju i uklanjanju manjih montažnih i drugih objekata privremenog karaktera na površinama javne namene. Među njima, ubrajani su i nosači za bicikle, koji će ubuduće morati da se postavljaju po precizno utvrđenim pravilima.

akcija_pesaci_na_bici_stazi_2

Između ostalog, nosač će moći da se nađe na ulici samo na osnovu urbanističke saglasnosti Direkcije za izgradnju i uređenje grada. Odobrenje, zatim, izdaje Odeljenje za urbanizam i stambeno-komunalne poslove GU. Vlasnik nosača dužan je u roku od 15 dana da isto prosledi Odeljenju za finansije GU, kako bi se razrezao porez.

Stratezi novog komunalnog uređenja grada na Begeju utvrdili su ekstra i još četiri zone u kojima mogu da se postavljaju nosači i, naravno, plaća taksa. Ona dnevno iznosi 10 dinara po nosaču za centar grada, od pet do devet dinara za ostale ulice i tri dinara za naseljena mesta.

gla

Sprovođenje odluke o postavljanju nosača nadziraće komunalna policija, koja će prvo opominjati vlasnike ukoliko ne poseduju odobrenje, a kasnije i uklanjati “divlje” nosače bicikala.

Goran Kovačević, generalni direktor trgovinskog lanca “Gomeks”, koji raspolaže sa 15 marketa u Zrenjaninu i nešto više u naseljenim mestima sa teritorije grada, javno je reagovao ističući da novi namet poskupljuje poslovanje. “Dobro, platićemo bicikl-taksu. Ali, mali trgovci neće moći da je plate, jer oni ionako rade na ivici opstanka, pa će stalke ukloniti”, prokomentarisao je Kovačević.

Izvor: Večernje novosti 

Bajsologija.rs

Komentari