Hrvatska će imati najdužu biciklističku stazu u Evropi

, / 28.05.2015
Zagreb i Zagrebačka županija dobiće 121 kilometar biciklističkih staza zahvaljujući projektu Greenway – državna glavna biciklistička ruta broj 2 u koji će biti uloženo oko 17 miliona eura, istaknuto je u sredu u Tribinama Grada Zagreba prilikom predstavljanja studije izvodljivosti za rutu kojom bi se trebali spojiti Ivanić Grad odnosno Lijevi Dubrovčak sa slovenskom granicom.

To je deo buduće jedinstvene hrvatske biciklističke rute duž obale Save, od granice sa Srbijom do granice sa Slovenijom. Idejna začetnica i vođa projekta iz udruženja Moj bicikl Darinka Jug rekla je da deo ‘zelenog puta’ od granice sa Slovenijom odnosno od Bregane do Lijevog Dubrovčaka najvećim delom sufinansira Evropska unija iz Evropskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program Promet 2007–2013.

Krajem 2014. pokrenuta je prva faza koja traje do juna 2105. S drugom fazom projekta počinjemo već u julu i trebala bi biti gotova 2016. godine da bismo 2017. mogli voziti najdužim Greenwayem u Evropi, rekla je Jug. U tom razdoblju, kaže, potrebne su im sugestije i povratne informacije potencijalnih korisnika, ali i javnosti da bi se projekt realizovao što bolje.

Jug je zahvalila zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću što je idejno rešenje odmah prepoznao kao dobro i podržao tu viziju iako su, kazala je, mnogi bili skeptični i govorili da je san i utopija ‘zeleni put’ graditi u Hrvatskoj.

Bandić je poručio da će Županija i Grad uskoro biti povezane i s ‘biciklističkom magistralom’ te izrazio nadu da će se za dve godine, kad biciklistička staza bude gotova, još više ljudi voziti bicikle. “To je doprinos ekološkom razvoju, osveštenosti i zdravom stilu života”, rekao je Bandić.

Izvor: bikemagazin.info

Komentari