“Zeleni” prevoz zameniće automobile u najvećim gradovima do 2030.

Održivi prevoz, od javnog prevoza do bicikliranja, mogao bi zameniti automobile u najvećim gradovima u svetu do 2030, pokazuje studija objavljena početkom godine.

Vožnja privatnih automobila smanjiće se u proseku za deset posto do 2030, dok će javnom prevozu, hodanju i vožnji bicikla porasti popularnost, piše u studiji Mobility Futuresa.

“Posao svakog gradonačelnika i gradskih vlasti je da preduzme nešto”, rekao je Rolf Kulen iz konsultantske kompanije “Kantar” koja je izradila studiju kojom je obuhvaćen 31 grad.

“Gradovi počinju da shvataju da se grad ne gradi oko određenih prevoznih sredstava. Grad se treba graditi oko ljudi”, istaknuo je.

Više od polovine stanovništva živi u gradovima i očekuje se da će taj broj do 2050. porasti na gotovo 70 posto.

Brojne gradske vlasti koje se bore protiv zakrčenih centara i zagađenja vazduha žele da destimulišu prevoz automobilima, a procvat iznajmljivanja bicikala i manjih električnih vozila stanovnicima pružaju nove načine transporta.

Putovanja privatnim automobilom trenutno čine više od polovine svih putovanja u velikim gradovima, ali će pasti na 46 posto do 2030, tvrde istraživači koji su ispitali više od 200.000 stanovnika od Njujork do Najrobija.

U istom razdoblju, javni prevoz, vožnja bicikla ili pešačenje činiće 49 posto gradskog saobraćaja, stvarajući globalnu “prelaznu tačku” prema održivom putovanju, navode stručnjaci.

Oko 40 posto ljudi širom sveta otvoreno je za nove oblike putovanja. Ali, gradovi moraju da ulažu u tehnologiju kako bi se omogućio pomak prema zelenijem prevozu, ističu.

Porast osvešćenosti o zagađenju i gužvi uzrokovanoj vožnjom automobila pomogao je u pokretanju promena, smatra Joan L Peti iz ekološke grupe “Transport i okolina”.

“Svedočimo tom trendu, ali ne bi trebalo da se samo opustimo i odmaramo”, upozorio je.

Izvor: Hina

Komentari