Porodice zamenjuju automobile kargo biciklima

Dok je u Americi trend kargo bicikla relativno sveža pojava, u Evropi je to jedan od najuobičajenijih načina tranporta za roditelje i decu.

Kada su u SAD pre 15 godina kargo bicikli prvi put počeli da se prodaju, bili u namenjeni “čudacima”. Danas su najprodavaniji model a glavni kupci su porodice sa decom. Prodavci trljaju ruke, jer im godišnja prodaja raste i za 20%, i to uglavnom zahvaljući kargo modelima. U pitanju je sve brojnija grupa ekološki osvešćenih roditelja koji ove bicikle koriste za prevoz porodice.

Džon Reno, 37-godišnji programer iz Vašingtona, za Njujork tajms kaže da je on jedan od mnogobrojnih roditelja koji decu u školu odvode kargo biciklom. “U celoj ovoj godini samo dva puta je toliko padao sneg da sam bicikl morao da ostavim kod kuće.” Da bi im bilo toplije, njegove ćerke od 4 i 6 godina tokom vožnje sede okrenute unazad.


Popularnost kargo bicikala dovela je do povećanja broja modela. Dva osnovna tipa razlikuju se po tome da li je prikolica napred ili pozadi. Prvi model je jeftiniji, ali drugi, poznat kao “Danski”, može da ponese više tereta.

Vožnja kargo bicikala po velikom gradu ima i svoje izazove, ali oni su slični problemima na koje nailaze i vozači automobila – saobraćajne gužve i parkiranje.


Dok je u Americi trend kargo bicikla kao porodičnog prevoznog sredstva relativno sveža pojava, u Evropi, naročito u Holandiji i Danskoj, ovo je jedan od najuobičajenijih načina tranporta za roditelje i decu. Svaka četrvta porodica u Danskoj koristi kargo bicikl za svakodnevne odlaske u školu i na posao.

IZVOR: detinjarije.com

Komentari