Zašto je dobro voziti bicikl

, / 22.04.2019
Došlo je lepše vreme i gde god pogledate možete videti ljude kako se voze biciklima. A to nije ni čudo, s obzirom na to koliko je vožnja bicikla dobra po zdravlje, jer osim što vi stičete kondiciju, gubite kilograme i oblikujete mišiće, ako ste biciklom zamenili automobil, onda čuvate i okolinu. Redovnom vožnjom možete značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i visokog pritiska, povećati izdržljivost organizma, uticati na poboljšanje probave i smanjenje stresa... Vožnja biciklom jedan je od najefikasnijih načina vežbanja koji postoje.

Sagorijeva kalorije

Bicikliranjem se na lagan način troše kalorije i ovo je jedna od najboljih aktivnosti za skidanje suvišnih masnoća. Žena koja ima oko 60 kilograma ako vozi 20-25 km/h sagoreva do 480 kalorija u 60 minuta. Ako vozi 25-30 km/h do 600 kcal, 30-35 km/h do 700 kcal i više od 35 km/h do 950 kcal.

Možete vežbati usput

Pod ovim mislimo da je moguće odraditi vežbu na putu, recimo, do posla. Ako živite desetak kilometara udaljeni do posla, definitivno biste trebali početi odlaziti na posao bickilom. Ako ste na udaljenosti manjoj od pomenute i ako se odlučite ići biciklom do posla samo dva puta sedmično sagorećete 3.000 kalorija – što je više od pola kilograma mesečno.

Oblikuje mišiće

Biciklisti su poznati po lepo oblikovanim nogama. Nije ni čudo s obzirom na to da u vožnji rade velike grupe mišića: mišići potkoljenice, mišići prednje i zadnje strane natkoljenice, mišići stražnjice. No, osim mišića nogu aktivni su i mišići koji omogućavaju biciklisti da zadrži pravilan položaj tela – trbušni i mišići donjeg dela leđa. Kako vam rade core mišići, ali i tricepsi na rukama, posebno ćete osetiti ako se odlučite za vožnju na usponu.

Čuva srce

Srčane bolesti jedan su od najčešćih uzroka smrti žena u svetu, a dva najveća rizika su visok pritisak i povišen holesterol. Jedno istraživanje obuhvatilo je 32 žene koje su vozile bicikl umereno do jakim tempom tri puta sedmično, po barem pola sata. Nakon pola godine njihov se pritisak značajno snizio, kao i holesterol, a ne treba ni govoriti koliku su kondiciju stekle. Upravo zato, ne kaže se džaba da vožnju biciklom i srce voli.

Izvor: ekapija.rs

Komentari