Vozite bicikl da sprečite srčana i mentalna oboljenja

, / 30.08.2016
Aktivnosti za koje nije potrebna posebna utreniranost mogu da budu odlične za zdravlje. Pedale treba okretati toliko brzo da puls bude 60 odsto od maksimalnog

Da biste sačuvali dobru formu i kilograme “držali” pod kontrolom možete da trčite, naporno vežbate ili, što je mnogo prijatnije, da – vozite bicikl. Prosečna osoba telesne težine oko 60 kg za sat vremena okretanja pedala može da potroši i do 500 kalorija, a ona od 80 kg i do 700! Osim za mršavljenje i jačanje mišića, vožnja bicikla je idealna za prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Pritom nisu potrebni veliki napori već je dovoljno da rekreativno i lagano vozite, bez većih naprezanja.

Za ovaj vid aktivnosti stručnjaci za fitnes su saglasni da osim što jača srce povoljno utiče na regulisanje krvnog pritiska, sagoreva višak masnoća, a istovremeno održava tonus grudnih i leđnih mišića, zadnjice, stomaka i naravno nogu. Vožnje bicikla oslobađa od stresa i napetosti.

Najoptimalnije je da se bicikl vozi tri puta nedeljno po 30 minuta i rezultati će posle tri meseca biti vidljivi. Tempo vožnje bi trebalo da odgovara trenutnoj kondiciji i da se postepeno povećava napor. Jer, samo ubrzan rad srca omogućava potrošnju kalorija. Da biste sami odredili tempo vožnje bitno je da izračunate maksimalan broj otkucaja koje vaše srce može da postigne. Ovaj podatak se dobija kada se od broja 220 oduzme broj godina života. Prema ovoj formuli, koja je prilično primenljiva u oblasti rekreativnog sporta, osoba od 40 godina može da ubrza otkucaje srca do 180 u minutu. To znači da bi ušla u aerobnu fazu treninga koja troši kalorije, u ovom slučaju zahtevnija vožnja bicikla, broj otkucaja srca treba da bude 60 odsto od maksimalnog broja otkucaja – dakle puls od 108 u minutu.

Važno je da bicikl odgovara težini i visini rekreativca, odnosno da je sedište podešeno na odgovarajuću visinu, da ne bi došlo do krivljenja kičme. Obavezna je udobna i lagana garderoba koja može dobro da upija znoj. Stručnjaci ističu i da je bicikl najbolje voziti ujutru, jer se tada najviše podstiče stvaranje vitamina D, koji je, kako pokazuju istraživanja u našoj populaciji, deficitaran.

SMANjUJE ANKSIOZNOST

Irski naučnici su na osnovu istraživanja došli do zaključka da je vožnja bicikla odlična i da sačuvamo dobro pamćenje. Psihijatri tvde da vožnja bicikla, takođe, može da ublaži mentalne poremećaje kao što su anksioznost i depresija, jer biciklizam podstiče mozak da luči neurotransmiter dopamin koji direktno utiče na energiju, tačnije smanjuje osećaj umora i bezvoljnosti.

Izvor: novosti.rs

Komentari