“U BEOGRADU IMA 650.000 ČETVOROTOČKAŠA” Radojičić i Fabrici učestvovali u “Danu bez auta”: “Prošetajte, vozite bicikl ili trotinet”

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i direktor Evropske transportne zajednice za Zapadni Balkan Matej Zakonjšek učestvovali su danas u "Danu bez auta" i u centru grada na Terazijama obeležili početak "Biciklističkog festivala" u okviru Evropske nedelje mobilnosti.

Gradonačelnik istakao da je Grad Beograd jedan od oko 3.000 gradova koji tradicionalno od 16. do 22. oktobra obeležavaju Evropsku nedelju mobilnosti. Gradonačelnik je rekao da se danas promoviše šetnja i vožnja bicikala, odnosno dan bez automobila čime se skreće pažnja na značaj zelene hijerarhije u saobraćaju u velikim gradovima.

– To znači da pešačenje i vožnja bicikla imaju prioritet u odnosu na sve druge načine transporta. Iza toga u toj hijerarhiji je javni gradski prevoz, a na četvrtom mestu svi drugi načini transporta koji koriste obnovljive izvore energije i izvore energije koji najmanje zagađuju životnu sredinu. Sve više smo, svi u svetu svesni ovog problema. U Beogradu, gradu od 1,7 miliona stanovnika u ovom trenutku imamo 650.000 automobila i ako želimo da popravimo kvalitet života, ako želimo da naša životna sredina bude još bolja, da vodimo računa o ekologiji, moramo se okrenuti zelenoj hijerarhiji – istakao je gradonačelnik.

Da bismo u tome uspeli potrebno je da promenimo navike i uspostavimo zelenu hijerarhiju, naveo je Radojičić i dodao da je potrebno da gradovi obezbede infrastrukturu koja će omogućiti tu hijerarhiju, kao i da svi zajedno menjamo navike.

– Beograd je prethodnih osam godina uradio mnogo značajnih projekata koji se tiču infrastrukture koja omogućava i favorizuje pešačenje i biciklizam. Pomenuću pešačku zonu koja je sada ne samo u Knez Mihailovoj, već i na Obilićevom i Kosančićevom vencu, zatim imamo pasarelu koja celokupnu pešačku zonu od 2,8 hektara povezuje sa Savskim kejem, pa Promenadu, Savski park i trg. Nedavno smo otvorili biciklističku strazu od Savskog trga, Nemanjinom do Slavije. Sve više širimo krugove u kojima ljudi mogu lako da koriste ove načine transporta, odnosno da šetaju, da voze bicikle i trotinete. Svi treba da shvatimo da ovo ubrzanje u kojem svet danas živi nije dobro, da ne sme na prvom mestu biti brzina života i profit, moramo voditi računa o životnoj sredini i jedino tako ćemo našim potomcima ostaviti zdravu životnu sredinu i svetlu budućnost – naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik je pozvao vozače da danas, a i svakog drugog dana što je moguće manje voze, a više koriste druge načine transporta. Posebno je ukazao i da vode računa o pešacima i biciklistima jer je, kako je naveo, važno da im se omogući da i oni budu bezbedni.

– Želim da Beograd bude ekološki grad, zeleni grad, a u tom pravcu se on i razvija prethodnih godina, ali vizija svih nas je da se i dalje razvija u tom pravcu i za to su nam važni jaki partneri. Mi imamo Evropsku uniju na našoj strani i verujm da ćemo zajedno nastaviti da razvijamo i Beograd i Srbiju i da ćemo zadno razvijati velike projekte koji se tiču ekologije, životne sredine i mobilnosti. Posebno zahvaljujem Semu Fabriciju što voli Beograd, radi sa nama i daje doprinos da Beograd bude lepši i zdraviji grad – rekao je Radojičić. On je zahvalio i Mateju Zakonjšeku koji je od avgusta u Beogradu, poželeo mu dobrodošlicu u Beograd i izrazio nadu da će zajedno naći projekte od zajedničkog interesa za region, Beograd, Srbiju i Evropu.

Gradonačelnik Radojičić je pozvao Beograđane da dođu u centar grada ili da u svojim delovima grada prošetaju, voze bicikl ili trotinet i daju doprinos zdravijoj životnoj sredini.

Sem Fabrici je rekao da je ova inicijativa deo Evropske nedelje mobilnosti čija je vizija da Evropa postane neutralna po pitanju emisije ugljen dioksida do 2050. godine.

Matej Zakonjšek je istako da je Evropska nedelja mobilnosti poseban događaj koji okuplja gradske administracije i partnere kako bi zajedno sa građanima pokazali da može da se živi zdravije i na održiviji način. Ovo je prilika za sve nas da razmislimo o našem odnosu prema životu, prirodi, naveo je on i dodao da je potrebno naći održiviji način za sve to, a koji više štiti prirodu.

Gradonačelnik, Fabrici i Zakonjšek obišli su danas i štand opštine Vračar, koji promoviše aplikaciju “Info za sve”, štand Evropske unije i učesnike dečje likovne radionice.

Događaju su prisustvovali sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, direktor JKP GSP Beograd Radiša Momčilović, predstavnici Sekretarijata za sport i omladinu, kao i predstavnici gradskih preduzeća i opština.

IZVOR: blic.rs

Komentari