„Vozi za svoja prava“ uskoro kreće na put od Beča do Ankare

/ 25.06.2013
„Vozi za svoja prava“ je pokret mladih, aktivnih evropskih građana koji se zalažu za mobilnost studenata kao jedinstven način da se doživi raznolikost kontinenta na smislen način. Projekat je započet 2011. godine 5000 km dugom biciklističkom vožnjom od Srbije do Rusije, šireći poruku u „Manifestu za više podrške i manje prepreka za mobilnost studenata“,uz pomoć više od 100 učesnika i isto toliko volontera na terenu. Posle akcija u 2012, ove godine se vraćaju sa „Građani 2020“ turnejom, od Beča do Ankare. Tragom Gvozdene zavese prikupljaće potpise za „Fraternite 2020“ Evropsku inicijativu građana, sa ciljem povećanja budžeta EU za programe mobilnosti.

Povodom predstojeće vožnje od Beča do Ankare razgovarali samo sa Sašom Marjanovićem, jednim od momaka koji stoji iza ove sjajne ture i sjajne ideje.

Kako ste došli na ideju da biciklima promovišete mobilnost studenata u Evropi?

Ideja se razvila u okviru delatnosti Studentskog saveta Evropske univerzitetske fondacije Campus Europae, čija je osnovna delatnost organizacija istoimenog programa razmene studenata. Studenti – članovi Studentskog saveta su u želji da promovišu mobilnost studenata i pozabave se nekim od problema sa kojima se studenti u Evropi susreću (nedostatak finansijskih sredstava, isključenost zemalja van Evropske Unije, neprepoznavanje uspeha ostvarenog u inostranstvu, itd.), rešili da urade nešto što će privući pažnju velikog broja ljudi.

Tako se rodila ideja da se organizuje biciklistička tura duga 5000 km od Novog Sada do Sankt Petersburga (sedišta dva od tri partnerska univerziteta Campus-a koji se nalaze van EU). Biciklizam je simbolizovao mobilnost, a prelaskom granica Srbija – EU i EU – Rusija stavili smo akcenat na zapostavljenost zemalja koje nisu članice EU i na pojam “evropski” u geografskom smislu, umesto političkom. Takođe, prolazeći kroz 12 država centralne i istočne Evrope želeli smo da doživimo i pokažemo diverzitet našeg kontinenta i svu lepotu različitosti njegovih kultura i jezika. Bicikl se pokazao kao najefikasnije sredstvo.

2012 arriving to Parliament Brussels

Prošli put ste išli na 5000km dugu vožnju, šta očekujete ovog puta i da li ste spremni na tako dug put?

Ideja i dalje ista, ali ovog puta je tura malo kraća. Vozićemo od Beča do Ankare kroz Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Mađarsku, Rumuniju i Bugarsku, što je manje – više 3000 km. Zalažemo se za iste ideje, pa ćemo, kao i do sada pokušati da se sretnemo sa gradonačelnicima, rektorima, dekanima, profesorima, studentima, aktivistima i svima onima za koje smatramo da imaju uticaja na mobilnost studenata. Kada smo septembra 2011. godine stigli u Sankt Petersburg, znali smo da je to tek početak i već tad bili spremni za nove poduhvate i kilometre. Jedva čekamo 12. jul!

Bikes in air EP Brussels 2012

Kako zainteresovani mogu da se uključe u vožnju?

Otvaranje ovogodišnje ture je u Beču 12. i 13. jula, dok je dolazak u Ankaru planiran za 7. septembar. Tura je podeljena u 7 etapa od po 7 – 10 dana. Zainteresovani mogu da se prijave za minimum jednu celu etapu. Detaljan raspored, informacije i prijavni formular mogu se naći na adresi: http://www.rideforyourrights.org/2013

logo_RFYR_400

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže.

Za dodatne informacije možete kontaktirati organizatore putem internet prezentacije http://www.rideforyourrights.org/contact ili facebook stranice: https://www.facebook.com/RideforyourRights

Svi zainteresovani koji hoće da se sretnu sa ljudima koji stoje iza ovog projekta i ture, mogu pogledati plan rute na http://www.rideforyourrights.org/2013/route-overview

Group in front of EP Brussels 2012

Danilo Ćurčić/bajsologija.rs

Komentari