Kako naučiti dete da vozi bicikl

, / 17.05.2013
Svi koji voze bicikle verovatno se sećaju svojih prvih iskustava sa učenjem vožnje, pomoćnim točkovima i roditelja ili starijih braća i sestara koji pridržavaju sedište. A onda kad vas puste ili kad se skinuo pomoćni točkovi – sloboda i prvi osvojeni metri u samostalnoj vožnji!

Da biste zainteresovali dete za vožnju bicikla, korisno je da ga na neki način privučete biciklima. To možete uraditi kupovinom dečijeg bicikla sa tri ili četiri točka ili vožnjom deteta na vašem biciklu, na sedištu koje lako moežte da postavite na vaš bicikl.

Kada već dođe do toga da se skidaju pomoćni točkovi ili da dete počne da vozi dvotočkaše, obratite pažnju na to da li dete ima strah od vožnje, ili se boji da će pasti i povrediti se. Važno je da svoje dete ubedite u to da ćete biti iza njega, da ste tu za podršku i da ne može danauči da vozi bicikl za jedan dan. Potrebno je dakle da mu pokažete da ima vašu podršku i razumevanje.

Posle ponovne provere da li je bicikl ispravan i da li sve funkcioniše kako treba, potrebno je da pronađete pravo mesto za učenje vožnje. To nikako ne bi trebalo da bude ulica u kojoj se odvija saobraćaj. Najbolje je da odete na učenje vožnje u školsko dvorište ili na sportske terene koji se nalaze u vašem kraju.

0125EE142E60A9543755C519CDF96009

Najlakši način da naučite dete da se popne na bicikle je sledeći: dete bi trebalo da stane pored bicikla i da obema rukama uhvati guvernalu. Pedala koja mu je bliža treba da bude nameštena visoko. Dete spoljnom nogom treba da stane na tu pedalu i u istom mahu prebaci drugu nogu preko bicikla na drugu pedalu. Neka okreće pedale bez prekida, mada ne mora brzo.

Kad je selo na bicikl, potrebno je da se setite kako ste vi učili da vozite – pridržavajte bicikl dok vaše dete okreće pedale. Morate držati bicikl koji budući biciklista vozi prvo za guvernalu i sic. Kasnije, kad se dete izvešti, pređite pozadi i samo jednom rukom lagano pridržavajte sedište.

teachtoride

Instrukcije da je neophodno gledati pravo ispred sebe, ispružiti ruke i držati volan obema rukama ponovite detetu koliko god puta je neophodno. Toliko puta da ste sigurni da je usvojilo osnovne instukcije.

Nakon pravolinijske vožnje i učenja pravilnog položaja tela dok je na biciklu, potrebno je da isporbate kako vaše dete skreće. Ovo ćete učiniti na isti način kao i kad ste ga učili prvim koracima – pridržavanjem bicikla vašeg deteta dok ono isprobava skretanje.

Da biste naučili dete da siđe sa bicikla naučite ga da prvo treba da uspori, zatim da ukoči i da odmah skine nogu sa pedale na onu stranu na koju se bicikl nagnuo.

Kada nauči sve ovo, dete će verovatno i samo da ubrzava, a polako će i nestati potreba za vašim pridržavanjem. U prvo vreme puštajte bicikl na po nekoliko sekundi i nemojte mu to reći. Kada siđe, pohvalite ga kako je nekoliko sekundi vozio sam. Onda ga pustite sasvim i samo idite za njim.

Sledeće što dete treba da nauči je osnovna signalizacija kod skretanja u saobraćaju, druga obavezna pravila saobraćaja i uskoro ćete biti spremni za izlazak na stazu.

Breeze-bike-rides

Kada sve ovo završite i vaše dete počne samo da vozi bicikl bićete ponosni – stvorili ste jednog novog biciklistu!

Danilo Ćurčić / bajsologija.rs 

Komentari