Učenici iz Bača sami OTVORILI PREDUZEĆE u kojem sve rade na biciklima

, / 05.07.2019
Da sam mogao, vrlo rado bih u Bač, vojvođanski gradić udaljen šezdesetak kilometara od Novog Sada, umesto autobusom, došao biciklom, baš kao i skoro svi moji sagovornici u ovoj Priči sa dušom. Jer, kako su mi odmah objasnili, ovde se sve nalazi „na pet minuta“, zbog čega je najlakše organizovati život „na dva točka“.

Skoro da nema osobe koja u ovoj opštini nije sela na bicikl u najranijem detinjstvu, pa ne čudi što su dvotočkaši oduvek bili glavno prevozno sredstvo. Ovog puta, i velika inspiracija mladim ljudima koji koračaju napred sa svojim idejama.

Po ulasku u srednju Poljoprivrednu školu dočekali su me razdragani đaci odeljenja IV/1 i njihova razredna Zorica Subotić, koja im predaje srpski jezik i književnost, ali im je i glavna mentorka u učeničkoj kompaniji „Bajs iz najs“.  

Cilj ovog preduzeća je promocija i unapređenje obrazovnog turizma, a bave se i ekološkim, interkulturalnim i gastro-turizmom za srednjoškolce. Kompanija ima posebne turističke programe kroz tematske žurke, bioskop na otvorenom, zabavne igre, a zaposleni su svi učenici koji su motivisani da se bave agro-turizmom.


O tome kako su došli na ideju da postanu preduzetnici odmah posle punoletstva, prvo sam porazgovarao sa maturantom Adamom Balićem (18).

– Sve je počelo od prijave na takmičenje „Dostignuća mladih“, nakon kojeg smo organizovali našu prvu turu. Razredna nas je upoznala sa ovom idejom, a mi smo je posle zajedno dopunili, dali svoj doprinos i radili timski. Polovinom aprila ugostili smo đake iz Tehničke škole sa domom učenika iz Apatina, Tehničke škole iz Mladenovca i Gimnazije „Branko Radičević“ iz Stare Pazove. To nam je bila probna turistička tura. Nedavno smo bili i na nacionalnom takmičenju u Novom Sadu, gde smo se nadmetali u konkurenciji 38 učeničkih kompanija iz cele zemlje – objasnio je Adam.

Ova učenička kompanija organizuje obilaske Bača biciklom kroz zanimljive igre (orijentiring, na primer) sa ciljem da se učenici eduktivno zabave i takmiče dok samostalno uz pomoć mape istražuju Bač. Usluge vođenja pružaju na svim jezicima koji se govore u njihovoj školi: na srpskom, engleskom, hrvatskom, nemačkom, mađarskom, slovačkom, romskom i rumunskom. U ponudi imaju i tematske žurke na jezeru, u skladu sa željama turista srednjoškolaca, kao i gledanje bioskopa na plaži uz baklje i puštanje lampiona želja iznad jezera. Gastro-ponuda je sezonska, i zavisi od voća i povrća koje uzgajaju na školskoj ekonomiji, nedaleko od centra Bača.


– Reč je o jednom potpuno novom i jeftinijem načinu sprovođenja ekskurzije. Cilj nam je više druženja, aktivnosti i igre! Za ponudu hrane zaduženi su naši učenici sa smerova „proizvođač prehrambenih proizvoda” i „pekar”. Međutim, mi želimo da proširimo ponudu i na zemlje u okruženju, posebno na biciklističku stazu Euro velo 6, koja nam je u komšiluku. Hoćemo da napravimo turističku ponudu za biciklistički turizam SOS Bajs, u kojem ćemo ljubiteljima biciklizma plasirati ponudu iz Srbije: turističke obilaske, hranu, smeštaj, popravku bicikala, etno-kuće, biciklističke kampove, bankomate, zdravstvenu zaštitu, osiguranje – ispričala je profesorka Subotić za Priče sa dušom.

Izvor: pricesadusom.com

 

Komentari