Šta bi trebalo da rade novosadski policajci na biciklima?

/ 21.02.2013
U Udruženju Novosadska biciklistička inicijativa kažu da bi policija na biciklima bila pogodna za čitav niz stvari od kontrolisanja javnih skupova, pa do obezbeđenja školskih zona.

Posle Beograda i Novi Sad bi mogao da dobije policajce na biciklima. U novosadskoj policiji kažu da projekat postoji, ali da je sve u fazi planiranja dok se ne obezbede sredstva. S duge stane gradske vlasti su saopštile da su spremne da pomognu.

Prema nezvaničnim informacijama Novosadske biciklističke inicijative, ove patrole bi prvenstveno brinule o bezbednosti u zonama škola, a bicikli bi im omogućili veću efikasnost.

Predsednik NSBI Marko Trifković kaže da su iskustva u drugim zemljama pokazalo da je policija na biciklima pogodna za čitav niz stvari od kontrolisanja javnih skupova, suzbijanja krađa, razbojništava, pa do obezbeđenja školskih zona.

– Za sada je najavljeno da bi prvenstveni fokus bio na obezbeđivanju školskih zona i sprečavanju vršnjačkog nasilja. Nadamo se da će ministarstvo prepoznati i druge mogućnosti ovako opremljenih policajaca i da će povećati njihov broj. Svakako očekujemo da će policajci na biciklima doprineti i rešavanju problema biciklista u budućnosti – kaže Marko Trifković.

Policija bicikli

Policajci na biciklima postoje u svetu. Od 2009. patroliraju na beogradskoj Adi Ciganliji.

Biciklističke policijske patrole od aprila

Biciklističke policijske patrole biće uvedene u Novom Sadu od aprila, a grad će obezbediti novac za kupovinu opreme za 20 policajaca, saopštio je Savet za javni red i mir i bezbednost Skupštine Novog Sada.

Bane Grković

Komentari