U petak 3. juna svetski dan bicikla – Cycle Chick vožnja

Bicikl se kao prevozno sredstvo koristi već više od 100 godina. U Holandiji, biciklizam je procvetao 70-ih godina kao odgovor lokalnih vlasti na naftnu krizu. Promena je počela otvaranjem ulica za bicikliste nedeljom u svim ulicama, a sada, 50 godina kasnije, broj bicikala u Holandiji premašuje 22 miliona.

Jedan od proverenih obrazaca za razvoj biciklizma kao prevoznog sredstva jeste razvijanje biciklističke infrastrukture u gradovima. Iako Beograd nije Amsterdam, jer je brdovit u odnosu na holandske ravnice, morfologija terena ne mora da bude prepreka. Naime, od početka razvoja biciklističke infrastrukture u Norveškoj, kao i pružanjem benificija biciklistima, vidi se jasan porast ovog nazdravijeg vida transporta u svakodnevnom životu čak i na brdovitom.

Predrasuda da je bicikl prevozno sredstvo za siromašne je lako prevaziđena činjenicom da je bicikl najpopularnije prevozno sredstvo u najbogatijim državama Evrope. A da se biciklama ne služe samo sportisti govori i trend Cycle chic. Na ovom popularnom sajtu možete videti modne kombinacije na bicikli, gde hiljade biciklista pokazuju da je ovaj spoj vrlo razuman.

U to ime, UN Srbija, Ambasada Kraljevine Holandije i Ulice za bicikliste, organizuju Bicikl šik vožnju za proslavu svetskog dana biciklista. Ruta nas vodi preko Novog Beograda, gde ćemo proći pored velikih poslovnica i promovisati bicikl kao idealno prevozno sredstvo za odlazak na posao. Poslodavcima želimo da poručimo da briga o zaposlenima podrazumeva obezbeđivanje uslova da se na posao dođe najzdravijim prevoznim sredstvom, a državi da briga o građanima i građankama podrazumeva razvoj razumne biciklističke infrastrukture i realizaciju planiranih biciklističkih staza.

Vidimo se u petak, 03.06.2022 u 17:30 na Trgu Republike!
Dođite da zvonimo na sva zvonca da je bicikl uvek u modi!

Izvor: Ulice za bicikliste

Komentari