TRKA KROZ SRBIJU Od Zaječara do Beograda

Tradicionalna 55. međunarodna biciklistička trka "Kroz Srbiju" održaće se ove godine od 18. do 21. juna u dužini od 600 kilometara.

Ovogodišnja trka će se odvijati u četiri etape. U tri etape voziće se kružne gradske trke u Zaječaru, Požarevcu i Vršcu, a poslednja od Vršca do Beograda voziće se drumska trka.

U odnosu na ranija takmičenja ovogodišnju trku organizuje Biciklistički savez Srbije. Osim toga, smanjena su finansijska sredstva, što je uslovilo da se vozi nešto manje dana nego što je to bilo poslednjih godina.

Trka je u kalendaru Međunarodne biciklističke federacije (UCI) i ima 2,2 kategoriju. To znači da će naši vozači na ovogodišnjoj trci voziti i za bodove, koji se prikupljaju za odlazak na Olimpijske igre u Rio de Ženeiru.

“Do sada nam se prijavilo 10 stranih i tri domaće ekipe. Profil staze je prilagođen našim vozačima, jer želimo da Ivanu Steviću, kao izrazitom sprinteru, omogućimo da skupi što više bodova za olimpijske igre. Stević je odličan etapni vozač po ravnom, pa je njemu najviše prilagođena staza”, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare sportski direktor trke Saša Gajičić.

Predsednik BS Srbije Branko Banović se zahvalio sponzorima, pre svega Ministarstvu omladine i sporta, na tome što su omogućili da se i u ovim teškim vremenima trka održi.

“Bez pomoći nekoliko ministarstava Vlade Srbije ne bi bilo moguće da organizujemo ovu trku. Zahvaljujemo se i ministru Vanji Udovičiću, bez čije pomoći, teško da bi mogli da očuvamo višedecenijsku tradiciju”, rekao je Banović.

Organizator trke je obezbedio novčane nagrade koje su u skladu da propisima UCI-ja. Nagrade će biti podeljene između biciklista koji će doputovati iz Rusije, Belorusije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Mađarske.

Trka startuje 18. jula u Zaječaru, a cilj će biti 21. juna ispred Skupštine Srbije.

Raspored etapa 35. trke “kroz Srbiju”

  • četrtak, 18. juna, I etapa, 140 km, ulicama Zaječara, dužina kruga 17,6 km vozi se osam krugova
  • petak, 19. juna, II etapa, 140 km, ulicama Požarevca, d. kruga 20 km, vozi se sedam krugova
  • subota, 20. juna, III etapa, 136 km, ulicama Vršca, d. kruga 9,9 km, vozi se 14 krugova
  • nedelja, 21.juna IV etapa, 145 km, drumska trka Vršac – Beograd

bajsologija.rs       Foto: bss.rs

Komentari