Stević drugi put pobedio na trci „Kroz Srbiju“

Ivan Stević (33) srpski biciklista i olimpijac, član rumunske profi ekipe Tušnad pobednik je 53. trke „Kroz Srbiju“ završene posle šest etapa i 840 kilometra u Beogradu pred Domom Narodne skupštine.

Stević je do drugog trijumfa, posle 2011. došao sa sekundom prednosti pred Poljakom Pjotrom Kirpsom (Mark pol) i devet sekundi pred Slovakom Patrikom Tiborom (Dukla). Na  deveto mesto u generalnom plasmanu trku je završio srpski olimpjac Subotičanin Gabor Kasa, dok je 19. Jovan Zekavica reprezentativac čačanskog Borca.

Norveški Oneko je najbolja ekipa (crvena majica), ispred Tušnada (Rumunija) i reprezentacije Bugarske. Selekcija Srbije je  peta.

Pjotr Kirpsa (Poljska, Mark pol) je osvojio zelenu majicu Farmakoma MB za prolazne ciljeve a Stević je četvrti. Plavu majicu Sosijete ženeral banke za brdske ciljeve osvojio je Mirak Kal iz Turske, dok je belu majicu Ministarstva omladine i sporta Srbije za najboljeg mladog biciklistu obukao Artjom Zaharov (Rusija).

“Trofej Bora Ivković” za najkompletnijeg vozača (na osnovu plasmana u etapama, na brdskim i prolaznim ciljevima) osvojio je Turčin  Mirak Kal.

U poslednjoj etapi od Sremske Mitrovice do Beograda (127 km), pobedio je u fantstičnom sprintu Ahmet Orken (Turska nacionalna) u vremenu 2:51,24  (proseke 44,7 km na čas), ispred Aleksandra Aleksijeva (Bugarska, nacionalna) i Maura Rikecea (Argentina, Nipo Japan). Stević je stigao peti, a najopasniji konkurenti Kirpsa i Tibor  devet i deseti. Zekavica je bio15, a Gabor Kasa 23.

Stević je na ovoj trci bio drugi u u trećoj etapi u Kladovu, i dva puta treći u četvrtoj etapi u Požarevcu (kada je obukao žutu majicu) i u petoj etapi u Sremskoj Mitrovici.

Trka je vožena pod visokim pokroviteljstvom predsednika Srbije Tomislava Nikolića pod sloganom „Turizam, kultura i biciklizam„ povodom obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta.

Na počasnoj bini trofeje su uručili Alisa Marić ministar omladine i sporta Srbije, Dane Korica generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, predstavnici Sekretrijata za sport i omladinu Beograda,  Ljubomir Živanović direktora organizacije trke sa saradnicma i druge ugledne zvanice.

Živanović se zahvalio Ministarstvu omladine i sporta Srbije, Ministarstvu finansija i privrede, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Putevima Srbije i Turističkoj organizaciji Srbije, gradovima domaćinima etapa i svojim saradnicma na pomoći i izuzetno uspešnoj organizaciji ovogodišnje trke… Voda Rosa je bila zvanično piće u karavanu. Novi prijatelj trke bio je „Eurogas“ iz Subotice. Medijski sponzor bio je RTS.

Bogata karijera

Ivan Stević  je u karijeri osvojio dve svetske medalje na B šampionatima – zlato u Kejptaunu 2007. i plasirao se na OI u Pekingu i srebro u Eglu u Švajcarskoj 2003. i plasirao se na OI u Atini. Na OI u London 2012. otišao na osnovu  78. mesta  na svetskoj rang listi.

Ima i pobedu u etapi na trci ekstra kategorije „Oko Džordžije“ 2006.

U 2010.  je osvojio titulu šampiona Srbije u drumskoj vožnji. Pobednik je i  klasika „Beograd – Čačak“ 2009. i 2010.  Bio je šampion države i 2005. i 2009. U etapi na Kroz Srbiju od Čačka do Valjeva pobedio je 2005. Pobeđivao je na klasičnim trkma u SAD „Si oter“ i „Tri veli“. Bio je peti na MI 2005. i osvojio je drumsku titulu na Šampionatu Balkana 2009. u Turskoj….

Ivan Stević je završio 2012. na 78. mestu rang liste sa 140 poena što je najbolji plasman nekog srpskog bicikliste u istoriji. Imao je čak 11 postolja: pobeda u generalnom plasmanu na “VN Sočija” uz dva treća mesta u etapama,  drugo mesto u generalnom plasmanu na “Pet krugova oko Moskve” uz pobedu  i treće mesto u  etapi, postao je šampion Srbije, osvojio je treće mesto na “Velikoj nagradi Moskve”, zauzeo je tri treća mesta u etapama na “Kroz Srbiju”. Nosio je žutu majicu i na “Pet krugova oko Moskve” i na trci “Kroz Srbiju”. Osvojio je i peto mesto u  etapi na “Oko Kine” u visokoj 2.1 kategoriji.

Ove godine je Stević na trci ”Kroz Srbiju” upisao 17 bodova – devet za tri postolja u etapama (jedno drugo mesto pet bodova i dva treća po dva) i osam bodova za dva dana u žutoj majici. Ima i 12 poena za dva šesta  mesta u trkama kategorije 1.2 “Beograd – Banjaluka” i klasik “Beograd – Čačak” za šta je dobio 12 poena. Trenutno je 372 sa 12 bodova na listu UCI i sa ovih 17 ući će sigurno među 250.

Devetorica Srba – 17 pobeda

Na trci „Kroz Srbiju“ devetorica srpskih biciklista pobeđivala su 17 puta: Radoš Čubrić (1965. i 1970.), Momčilo Lajzer (1976.), Dragić Borovićanin (1982.), Mikoš Rnjaković (1985, 1990, 1991, 1996.), Rajko Čubrić (1988. i 1989.), Zoran Ilić (1992.), Saša Gajičić (1997. i 2001.), Aleksandar Nikačević (2000. i 2002.) i Ivan Stević (2011. i 2013).

Bajsologija.rs

Komentari