Danas počinje biciklistička trka “Kroz Srbiju”

Međunarodna biciklistička trka "Kroz Srbiju" startovaće danas u Požarevcu.

Na startu trodnevne trke pojaviće se 25 ekipa. Srbiju će predstavljati tri ekipe, dok će iz inostranstva učestvovati još 22 sastava sa po pet vozača.

“Posle opsežnih višemesečnih priprema, spremni smo za još jedno veliko biciklističko takmičenje. Imali smo značajnu pomoć Vlade Republike Srbije i Ministarstva omladine i sporta. Bez njihove podrške teško da bismo mogli organizovati trku u godini u kojoj je naša zemlja doživela veliku prirodnu katastrofu”, rekao je direktor trke Ljubomir Živanović.

Srpsku reprezentaciju predvodiće dvostruki pobednik trke Ivan Stević, koji će voziti zajedno sa Markom Danilovićem, Markom Stankovićem, Jovanom Zekavicom i Stefanom Stefanovićem. U saopštenju organizatora se navodi da preostale dve srpske ekipe “predstavljaju budućnost tog sporta u Srbiji”.

Prva etapa trke “Kroz Srbiju” voziće se od Požarevca preko Velikog Gradišta i Rabrova do Požarevca, a biće dugačka 122 kilometara. Drugog dana biće vožena najduža etapa, od 223 kilometara. Start će biti u Požarevcu, a voziće se preko Smedereva, Pančeva, Titela, Novog Sada i Iriškog venca sa ciljem u Rumi. Završna, treća etapa, predviđena je za subotu, kada će biciklisti voziti 82 kilometra od Rume do vrha Avale.

P5021425

Organizatori trke “Kroz Srbiju” su u dogovoru s Ministarstvom omladine i sporta odlučili da zbog nedavnih poplava takmičenje skrati sa nedelju dana na tri dana.

“Tradicija neće biti prekinuta, mada je trka organizovana u teškim ekonomskim uslovima i posle velike prirodne katastrofe koja je u maju zadesila veći deo Srbije”, navodi se u saopštenju.

Za pobednike etapa, brdskih i prolaznih ciljeva, kao i za najbolje vozače u karavanu, predviđene su novčane nagrade i pehari.

Ovogodišnja manifestacija nosi slogan “Stazama slobode naših predaka” u čast početka Prvog svetskog rata. Pokrovitelj trke je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

Izvor: vesti-online.com    Foto: tds.co.rs

Komentari