Treću etapu trke kroz Srbiju Stević završio na drugom mestu

Ivan Stević, srpski olimpijac u majici rumunske profi ekipe Tušnad osvojio je drugo mesto u trećoj etapi 53. trke „Kroz Srbiju“ od Bora do Kladova (150,3 km).

Na cilju, pred velikim brojem gledalaca, Stevića je u izvanrednom sprintu u grupi od 66 biciklista,  za pola dužine bicikla, pretakao Mihael Kolar (Slovačka, Dukla) dok je treći završio etapu Pjen Monkorž (Francuska, FRB). Mladi srpski reprezentativac Jovan Zekavica (Borac, Čačak) na cilj je stigao deveti.

Stević se zahvaljujući bonifikaciji od šest sekundi za drugo mesto u etapi sa  16. mesta u generalnom plasmanu pomerio na peto! Žutu majicu Vestern uniona SAP sačuvao je Argentinac u japanskom timu Nipo Mauro Rikece.

– Ogrejalo nas je sunce, raspoloženje je bilo dobro i eto i rezultata – objašnjavao je nasmejani Stević okružen vozačima svog tima.- Zahvaljujem se pre svega Čobanu, Špancu Karasku ali i ostalim vozačima Tušnada na izuzetnoj pomoći u završici.

Stević je ovu etapu vozio i 2011. kada je pobedio trku „Kroz Srbiju“, ali tada nije sprintao:

– Nosio sam lidersku majicu i nije bilo razloga za rizik. U ovoj etapi  bilo je pakleno u poslednjih 25 km, žuta majica je  počela da posustaje i došlo je do „paljbe“ na čelu karavana, da mu pobegnemo. Ali, na nesreću bilo nas je malo, tako da su se vozači Nipo tima uspeli da održe u grupi. Ovo drugo mesto mi mnogo znači pre svega u mentalnom pogledu, rezultati ove sezone nisu bili kako sam priželjkivao i mesto na postolju podiglo mi je moral.

3 etapa prolazni cilj knjazevac

Karavan se na „kupserima“ vrlo brzo podelio u dve velike grupe, bilo je i izuzetno mnogo pokušaja begova, tako da je bilo teško taktički kontrolisati i planirati etapu:

– Čestitam svim reprezentativcima Srbije, vozili su danas mogo bolje nego juče i rezultat nije izaostao jer  je Jovan Zekavica u prvih deset a Kasa, Danilović i Borisavljević su došli u vremenu pobednika.  – rekao je selektor Radiša Čubrić.- Čestitke i Steviću, sada ima odličnu poziciju pred nastavak trke i dve veoma interesantne etape pre svega zbog dužine, jer 14. juna idemo za Požarevac  i vozićemo 186 km a 15. juna je najduža etapa od Požarevca do Sremske Mitrovice od 200 km.

Malo iznenađenje je bilo i „spajanje“ grupa na oko 30 km do cilja?

– Mislim da su tu kumovali Italijani iz Nipa, koji su bili u vodećoj grupi, nije im išlo na račun da se „pocepa“ karavan, jer je tada teže čuvati žutu majicu. Usporili su,tempo je drastično pao, a druga grupa je išla „do daske“ i za čas su anulirali tri minuta prednosti tako da je u Kladovo došla na sprint velika grupa. Do kraja cilj nam je još neko postolje u etapama, ali i da imamo još nekog biciklistu u prvih deset u generalnom poretku.

3etapa start u boru

Jovan Zekavica je osvetlao obraz  reprezentaciji Srbije devetim mestom:

– U etapi do Bora sam mnogo pogrešio, morao sam da se iskupim za to pred Čubrićem i drugovima. Bio sam veoma aktivan, čini mi se da sam učestvovao u 60 begova, ali nije bilo u finišu svežne da jurišam na mesto na postolju.

Rikece je pobedio na prolaznom cilju u  Negotinu  i bio treći na drugom u Brzoj Palanci tako da je zaradio četiri sekunde bonifikacije.  U Brzoj Palanci je slavio Patrik Tibor (Slovačka, Dukla), kada je Kolar, pobednik etape bio drugi. Od tri brdska cilja, dva je dobio Mirak Kal (Turska),  a  jedan Čeh František Padour  iz Bauknehta.

Priznanja najboljima u Kladovu na svečanoj bini uručili su gradonačelnik Radovan Arežina, Borislav Petrović zamenik predsednika opštine i Petar Đurđević generalni sekreta Saveza sportova Kladova, predsednik organizacije trke Ljubomir Živanović i sportski direktor Rajko Čubrić kao i druge ugledne zvanice. „Festina“ je nagradila časovnikom pobednika etape.

U žutoj majici četvrtu etapu od Kladova do Požarevca nosiće Mauro Rikece (Argentina, Nipo), i plavu majicu Sosijete Ženeral banke za brdske ciljeve Mirak Kal (Turiska) a zelenu za prolazne ciljeve „Farmakom MB“ Pjotr Kirpsa (Poljska, Mark pol). Stević je u ovom bodovanju šesti.

Bela majca Ministarstva omladine i sporta Srbije, pripala je Jakubu Foltinu (Poljska).

Rezultati treće etape Bor – Kladovo (150,3 km): 1. Mihail Kolar (Slovačka, Dukla) 3:31,46časova, 2. Ivan Stević (Srbija, Tušnad, Rumunija), 3. Pjen Monkorž (Francuska, FRB), 4. Pjotr Kirpsa (Poljska, MarkPol), 5. Maksim Razumov (Rusija, Itera Kaćuša), 6. Simon Kampagard (Italija, Nipo, Japan), 7. Mauro Rikeci (Argentina, Nipo, Japan), 8. Haralampos Kastrantas (Grčka, Kastro), 9. Jovan Zekavica (Srbija, na cionalna), 10. Niklas Askvik (Norveška, Oneko) – svi u vremenu pobednikaitd. 

Generalni plasman: 1. Mauro Rikeci 8:04,39, 2. Sergej Nikolajev (Rusija, Itera Kaćuša) + 5sekundi , 3. Pjotr Kirpsa + 6, 4. Mirak Kal (Turska) + 7, 5. Ivan Stević + 8, 6. Žolt Der (Mađarska, Utensilnord) + 10, 7. Jakub Foltin (Poljska, BDC) + 12, 8. Teo Rajnhart (Nemačka) + 13, 9.Hasta Gekan (Turska, Brisaspor) + 14, 10. Hurum Sondreman (Norveška, Oneko) + 14, 16. Gabor Kasa (Srbija) + 14sekundi… 33. Jovan Zekavica (Srbija) + 3,29 minuta, 40. Stefan Stefanović (Srbija, Festina) + 3,41, 44. Marko Danilović (Srbija, naconalna) + 3,41, 48. Nebojša Jovanović (Srbija, Radnički) +3,41, 55. Miloš Borisavljević (Srbija, nacionalna) + 3,47 minuta itd.  U karavanu je106 vozača, odustali su od srpskih bciklista Ambruš i Antonijević iz Festine i Stojanović iz CCN Metalca.

Bajsologija.rs

Komentari