Stević treći u petoj etapi

Tri etape i tri postolja plus dva danan u žutoj majici, sjajan bilans na ovogodišnjoj 53. trci “Kroz Srbiju”

Ivana Stevića bicikliste rumuskog Tušnada, srpskog olimpijaca! Osvojio je treće mesto u sprintu velike grupe u petoj etapi od Požarevca do Sremske Mitrovice (200 km) i učvrstio vođstvo u generalnom plasmanu. Stević (33 godine) je bio i drugi u trećoj i treći u četvrtoj etapi.

Pobedio je, pred velikom brojem gledalaca drugi put na ovoj trci (posle druge etape u Boru), Mauro Rikece (Argentina, Nipo Japan) ispred  Mihaela Kolara (Slovačka, Dukla) i Stevića.

 Stević će u Beograd 16. juna ući u  žutoj majici Vestern uniona Sap. Ima šest sekundi bolje vreme od Pjotra Kirpse (Poljska, Mark pol) i 12 sekundi bolje vreme do Slovaka Patrika Tibora (Dukla).

Poslednja, šesta, etapa od Sremske Mitrovice do Beograda za sada nema sigurnu trasu. Šef saobraćaja Jovica Stranjina sa ekipom saobraćajne policije MUP Srbije otišao je odmah posle cilja na obilazak staze jer je kod Beočina Dunav preplavio drum i mora da se potraži alternativni pravac.

– Nikada nisam u karijeri vozio stresniju etapu – rekao je Ivan Stević.- Posle pobede na prolaznom cilju u Grockoj kada sam pretekao Kirspu i Tibora i  osvojio tri sekunde bonifikacije, bio sam potno “izgubljen” od napora i pritiska i  ne znam kao sam se popeo uz brdo Šugavac na kome je pobegla grupa od deset biciklista. Ne želim da mi se ovakva situacija više ikada u životu ponovi…

sm majice

U grupi koja je pobegla, dva su rivala ugrožavala Stevića – Čah Padour i i Norvežanin Langen koji su imali po 13 sekundi zaostatka. Grupa je na polovini etape imala skoro četir minuta prednosti i, virtuelno, ova dvojca su u tom trenutku, “presvukla” Stevića.

– Bilo je dobro što su iz bitke za bonifikacije na prolaznim ciljevima,  ispali drugoplasirani Kirpsa i treći Tibor koji su ostali uz mene, ali je bilo jasno da moramo da ”lovimo” grupu kada prođe Šabac gde je bio poslednji “leteći cilj” – objasnio je Stević – Dugujem veliku zahvalnost mojim suvozačima u Tušnadu, ali i svim srpskim biciklistima u karavanu koji su kada je trebalo bili uz mene.

Grupa je  kod Hrtkovaca ulovljena, ali su pre toga pobegla iz nje četvorica vozača koji nisu ugrožavali Stevića (mali su preko četiri minuta zaostaka) i svi su “navijali” da sami dođu na cilj da se izbegne riskantan sprint:

– Bili smo spremni da ih pustimo, ali Nipo nije dozvolio, vukao je i dovukao grupu do njih. Imaju Rikecea i nisu hteli da prepuste drugima postolje. To je bio drugi veliki stres, nisam smeo da dozvolim ni Kirpsi niti Tiboru  da budu bolji od mene  jer bih izgubio žutu majicu. Bilo je pakleno u finišu i znao sam samo da sam na postolju, ali nisam znao na kom stepeniku…Dobro je što su me pobedila dvojica biciklista koji me nisu ugrožavala u ukupnom plasmanu.

Poslednja etapa ima tri prolazna cilja, ako Kirpsa ili Tibor trijumfuju na sva tri imaće devet sekundi bonifikacije i preteći će Stevića, što samo pokazuje koliko je margina od šest sekundi “tesna”:

– Navijam da Dunav donese još vode i da se promeni staza etape da idemo kao pre neku godinu, direktno za Beograd – našalio se Stević.- Obično je poslednja etapa na svakoj trci relaksirajuća, ova će biti daleko od toga.

Selektor Radiša Čubrić je bio zadovoljan ishodom:

– Upustili smo se u, da tako kažem, kockarski  rizik jer je veoma teško čuvati razliku u sekundama. Međutim, Stević je izabrao taj put i mi smo ga sledili, vozači reprezentacije, Radničkog, CCN Metalca i Festine,  pomažući mu koliko smo mogli. Bio je uveren da može da sprinta, čak i za pobedu u etapi. Izmakla mu je za malo. Odlično su vozili i svi srpski biciklisti, na tome im čestitam, nije lako 200 km voziti u jakom ritmu. Opasna je poslednja etapa, uspon na Crveni Čot je kao stvoren za begove i moraćemo da otvorimo četvore oči…Stević je 2011. morao da pazi samo na Rasmusena koji je imao dve sekunde zaostatka, ovde je u mnogo težoj situaciji, preti mu dvadesetaka biciklista.

Stević je na prolaznom cilju u Grockoj zaradio tri sekunde, za treće mesto u etapi dve i povećao razliku u odnosnu na Kirpsu na šest ogromnih sekundi. Da li će to biti dovoljno za slavljenički šampanjac ostaje da se vidi…

Rikece je na pobedničkoj bini od predstavnika Festine Dušana Golića dobio drugi put časovnik Festina sa znakom trke “Kroz Srbiju” i namenio ga ocu koja inače velikom poštovalac ove marke časovnika.

Prolazne cieve dobili su Stević (Grocka), Norvežanin Langen (Obrenovac) i Slovak Visna (Šabac). Na sva tri brdska cilja slavio je Turčin Kal.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović uručio je trofeje na počasnoj bini sa sardnicima, zamenikom gradonačelnika Tomislavom Jankovićem i Ilijom Nedićem načelnikom uprave za sport. Sa predsednikom organizacije trke Ljubom Živanovićem obukao je i žutu majicu Steviću. Pjotr Kirpsa je sačuvao  zelenu majicu Farmakoma MB za prolazne ciljeve a Stević je ostao treći sa samo dva boda zaostatka. Plavu majicu Sosijete ženeral banke za brdske ciljeve etapu pre kraja obezbedio je  Mirak Kal iz Turske, dok će u beloj majici Ministarstva omladine i sporta Srbije za najboljeg mladog biciklistu u Beograd stići  Artjom Zaharov (Rusija). Norveški Oneko vodi u plasmanu ekipa, Tušnad je drugi, Srbija je peta.

Rezultati 5. etape, Požarevac – Sremska Mitrovica (200 km): 1. Mauro Rikece (Argentina, Nipo, Japan) 4:46,26, 2. Mihael Kolar (Slovačka, Dukla), 3. Ivan Stević (Srbija, Tušnard, Rumunija), 4. Teo Rejnhart (Nemačka), 6. Damijan Valčak (Poljska, Markpol)…12. Jovan Zekavica (Srbija, nacionalna), 22. Gabor Kasa (obojica Srbija nacionalna)…29. Marko Stanković (Srbija, CCN Metalac) – svi u vremenu pobednikaitd.

Generalni plasman: 1. Ivan Stević (Srbija, Tušnad, Rumunija) 17:16,42, 2. Pjotr Kirspa (Poljska, Markpol) + 6 sekundi zaostatka, 3. Patrik Tibor (Slovačka, Dukla) + 12 … GaborKasa (Srbija, nacionalna) + 20 sekundi... 19. Zekavica + 3,28 minuta, 21. Marko Danilović (oboica Srbija nacionalna)+ 3,40, 24. Esad Hasanović+3,46, 25. Goran Šmelcerović (obojica Radnički)+ 3,48 itd. U karavanu je 106 biciklista.

 Bajsologija.rs

Komentari