Tirreno-Adriatico ’16

Tirenu nedostaje istorija koju ima Pariz-Nica, ali nije čudo da je Tireno savladao tu činjenicu i brzo postao važan događaj u kalendaru. Poznat kao trka dva mora, jer ide između Tirenske i Jadranske obale i tako vozače provodi kroz veoma brdovitog teren italijanske unutrašnjosti.

Brda na ovoj ruti nisu obavezno veoma duga, ali kratka strma brda i valovit profil čine trku perfektnom pripremom za sve klasik vozače koji tragaju za formom pred predstojeći najduži klasik u sezoni Milano-Sanremo. Ako uzmemo u obzir prijatne vremenske uslove, onda ne čudi to da poslednjih godina privlači bolja imena u odnosu na Pariz-Nicu. Prijatni vremenski uslovi možda nisu bili tu na Tirenu 2015. godine kada je Nairo Kuintana trijumfovao na onoj etapi br.5 po snegu, i kada je Sagan došao do prve pobede u sezoni po kiši u Porto san Elpidiu, ali je trka svakako bila odlična.

Iako listom pobjednika dominiraju Italijani, Tireno je uvek bio internacionalna trka i privlačio je pažnju najboljih klasik vozača, od kojih je većina najmanje jednom osvojila trku.
Tirenu možda nedostaje simbolična priroda Pariz-Nice koja signalizira dolazak proleća putovanjem od hladne severne Francuske do sunčane Azurne Obale, ali za vozača koji traži formu nije potrebno da vozi u hladnim i vetrovitim danima na severu. Bolje vreme je uvek bilo glavna prednost italijanske trke i tako se rodila konstantna borba sa francuskim protivnikom za najbolje timove. > SAJT TRKE <

I ove godine trka prati standardan format. Ekipni hronometar na početku i individualni na kraju sa brdovitim i dugačkim etapama između – neke za brdaše a neke malo i za sprintere…pa ko voli nek izvoli kod Italijana nema mnogo eksperimentisanja, a rekao bih da nemaju ni mesta za tako nešto

Etapa 7 (ITT) – San Benedetto del Tronto › San Benedetto del Tronto 10 km
Etapa 6 – Castelraimondo › Cepagatti 210 km
Etapa 5 – Foligno › Monte san Vicino 178 km
Etapa 4 – Montalto di Castro › Foligno 216 km
Etapa 3 – Castelnuovo Val di Cecina › Montalto di Castro 176 km
Etapa 2 – Camaiore › Pomarance 207 km
Etapa 1 (TTT) – Lido di Camaiore › Lido di Camaiore 22.7 km 

Izvor: BiciSvet.com

Komentari