Omloop Het Nieuwsblad ’16

, / 25.02.2016
Po mnogima sezona počinje sa Omloop Het Nieuwsblad. Mnogi vozači su vozili na sjajnom suncu po bliskom istoku, južnoj Argentini, Australiji i na pirinejskom ostrvu.

Ovog vikenda ih očekuje povratak u realnost, hladna Belgija krajem februara. Omloop Het Nieuwsblad je klasik kojii nije previše dugačak (oko 200km) ali je veoma težak.

Imamo nekoliko uspona, kocku i brda sa kockom i na kraju ravan deo. Neki od poznatih uspona su Kruisberg, Taaienberg, Eikenberg, Wolvenberg, Leberg i Molenberg, a Haaghoek, Paddestraat i Lippenhovestraat su popločani kockom, dok se mnogi od njih voze i na Ronde Van vlaanderen.

Pošto je početak klasik sezone, forma nekih vozača možda još nije na vrhuncu, a može po malo i da varira. Iako svi timovi idu na trku sa nekoliko planova, najvažnije je da imaju vozače u poslednjih 60km pri vrhu, gde počinje Taaienberg, iako je daleko od cilja da odluči trku, uvek napravi dobru selekciju vozača, a posle Taaienberg ide zaredom još nekoliko uspona, gde se po pravilu odvoji mala grupa u kojoj se nalazi pobednik

Haaghoek je veoma važan trenutak za trku. Iako poslednjih godina Etixx dominira trkom oni nisu pobedili na ovoj trci još od  2005 god, i čujte ovo jedina trka koja nedostaje Boonen-u. Prošle godine ih je sve nadigrao u završnici Ian Stanard – TRKA IZ 2015 Vreme je važan faktor posto je uglavnom krajem februara. “Nisam neko ko voli hladnoću, ali moraš da istrpiš“- Marcel Sieberg (Lotto Soudal).  Etixx će ponovo dominirati, a moj pik iz senke je Stig Broeckx. Trka se vozi u subotu 27. II i pratićemo je preko neta na nekom od linkova.

Izvor: BiciSvet.com/Bojan Milenković

Komentari