TDF’14 E16 Bagnères-de-Luchon 237km

, / 22.07.2014
Ovih 237,5km čini ovu etapu najdužom na ovogodišnjem Turu. Ova etapa je san za svakog vozača koji želi da trijumfuje iz bega i to iz mnogo razloga: dolazi nakon dana odmora, pravi Pirineji će tek uslediti i ima mnogo uspona na kojima timovi neće moći da kontrolišu trku. Vozači će proći 4 brdska cilja nižih kategorija pre nego što stignu do uspona Port de Bales koji ima HC kategoriju. Na ovom usponu je Endiju Šleku 2010. godine spao lanac kada je izgubio mnogo vremena u odnosu na konkurente.

Poslednji uspon je izolovan od ostalih uspona i ima neke jako strme deonice u središnjem delu uspona, tako da ako neki vozač napravi 40 sekundi na vrhu uspona, verovatno će moći da je zadrži na veoma dugom i tehnički zahtevnom spustu na kome vozači u solo pohodu idu bolje nego velika grupa. Takođe znamo i kome najviše odgovara dug i tehnički zahtevan spust…naravno Nibaliju.

Tomas Vokler je ovde pobedio 2012. godine kada je pokupio i tačkastu majicu koju je zadržao do Pariza. U begu će najviše biti Francuza, a treba očekivati Voklera koji ovde pobeđuje gotovo redovno i poznaje teren, ali i nekog vozača kao što je možda Artur Višo iz FDJ-a.

Tour-de-France-14-Stage-16

RETROSPEKTIVA

Bravo za Rodžersa – mrtva trka da li je ovo pobeda karijere ili Zonkolan? A ovde kao da drži buket cveća (da ide Kontadoru u posetu) :-D

Kakva sezona za Majka Rodžersa! Posle dve etape na Điru, fantastični Australijanac slavi veliku pobedu na Turu i sada je Tur za Tinkof-Saxo spasen u potpunosti sa dva etapna trijufa posle pada Kontadora.

Rodžers je bio u velikom begu od čak 21 vozača, izdvojio se na usponu Pord de Bales sa Voklerom, Kirijenkom, Gotijeom i Serpom, a onda se sjurio u poslednjim kilometrima spusta i poklonio se publici u Banjeres de Lušonu.


U glavnoj grupi na poslednjem usponu su popustili mnogi: van Garderen, Barde, Molema, van den Bruk, Ten Dam, a svi su otpali pod furioznim tempom Tiba Pinoa. Iza begunaca stigli su Nibali, Pino, Valverde, Pero i fantastični Čeh Leopold Konig, koji se fantastično bori.

Roman Barde je izgubio belu majicu, stigao je iza svog glavnog konkurenta Pinoa sa 2 minuta zaostatka ima oko minut i 45 sekundi, i ako želi belu majicu moraće ozbilnjo da se potrudi, ali raduje to da se mladi Francuzi bore za ovo prestižno odličje.

Bila je ovo još jedna fantastična etapa, slede nam dve etape sa velikim HC finišima na usponima, a potom hronometar na kome će generalni dobiti izgled koji će biti u Parizu.

Izvor: BiciSvet       Foto: Le Tour De France

Komentari