Svuda se stiže brže, ali da li smete da vozite TROTINETE u Srbiji: Stižu NOVI PROPISI koji se mnogima ne dopadaju

, / 11.07.2019
Vožnja električnih trotineta uskoro će biti uređena i u Srbiji!

U pripremi je novi zakon o bezbednosti u saobraćaju, kojim će, kako je potvrđeno, biti obuhvaćen i ovaj način prevoza. I kako sada stvari stoje, “trotinetisti” će moći da voze brzinom između 10 i 20 kilometara na čas i moraće da nose kacige.

Električni trotineti su toliko preplavili Beograd da su se pešaci već unervozili jer moraju dobro da paze da ih ne neki ne potkači. Uglavnom se kreću trotoarom, što i jeste najveći problem, pa se građani bune i zahtevaju da se što pre reguliše zakonom šta oni smeju, a šta ne.

A kako se saznaje, najveća dilema i postoji oko toga da li im novim zakonom treba dozvoliti kretanje po trotoaru ili ne. Na primer, u Sloveniji i Belgiji im je dozvoljena vožnja pešačkom stazom, a ako se nađu u javnom saobraćaju, kazna je čak 500 evra.

U Austriji mogu da koriste samo površine kao i biciklisti. Saobraćajna struka u Srbiji je pak saglasna da im nikako ne treba dozvoliti da se kreću kuda i pešaci.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja je izričit po ovom pitanju.

– U svetu im je dozvoljeno između 6 i 8 kilometara na čas, ali moj lični stav je da im ne treba uopšte dozvoliti jer pešaci moraju biti zaštićeni – kaže Okanović.

S njim je saglasan i profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić.

– Trotineti ne bi smeli da se kreću sa pešacima jer, ma koliko sporo vozili, ipak je reč o vozilima sa motorom, koja se ne mogu izjednačavati sa pešacima. Na biciklističkim stazama da – ističe Vujanić.

Izvor: srbijadanas.com

Komentari