Štibar pobedio, Martin pao, Afrikancu tačkasta majica

/ 09.07.2015
Češki biciklista Zdenjek Štibar pobedio je danas u šestoj etapi Tur de Fransa, a njegov timski drugi iz Etiks-Kvikstepa i nosilac žute majice Toni Martin je pao i njegov dalji nastup u trci je doveden u pitanje.Martin je doživeo težak pad na 800 metara do finiša etape dugačke 191,5 kilometara od Abevila do Avra, čime je izazvao i padove aktuelnog šampiona Vinčenca Nibalija iz Astane, Naira Kvintane iz Movistara i Tidžeja Van Garderena iz BMC-a.

Štibar nije bio ni svestan šta se desilo iza njega i snažno je vozio do finiša, dve skunde ispred ostatka grupe sprintera.

Kada se drum raščistio od kratkog i strmog uspona, Peter Sagan (Tinkof-Sakso) izdvojio se i osvojio drugo mesto, njegovo treće u ovogodišnjoj trci, ispred Brajana Kokara (Europkard).


Martin se obazrivo vratio na bicikl i prevezao je ostatak trke sa bolnom grimasom na licu i držeći ruku na grudima, a čim je prošao kroz cilj, trojica njegovih timskih drugova su mu pomogli. Ne zna se tačna dijagnoza, ali se pretpostavlja da je slomio ključnu kost.

Ako ne bude mogao da nastavi trku, postaće drugi nosilac žute majice koji je zbog povrede ove godine odustao, nakon što je Fabijan Kančelara ranije ove nedelje morao da se povuče.

Nibali, Kvintana i Van Garderen su bezbedno prošli kroz cilj i dobili su isto vreme kao i glavna grupa zbog pravila od tri kilometra do cilja.


Danijel Teklehajmanot ponovo je danas ušao u istoriju. On i njegov timski drug Merhavi Kudus iz ekipe MTN Hubeka postali su prvi afrički tim na Tur de Fransu, a njih dvojica prvi vozači iz Eritreje.

Teklehajmanot je danas ponovo ušao u istoriju pošto je preuzeo tačkastu majicu od Hoakima Rodrigesa, kao prvi Afrikanac i Eritrejac kome je to pošlo za rukom.

Izvor: Beta.rs                   Foto: Tour de France

Komentari