Rekonstrukcija državnog puta od Kikinde do Nakova 2020. godine – Završetak biciklističke staze do avgusta 2019.

Srbija i Rumunija privode kraju projekat koji se finanasira iz sredstava Evropske unije sa oko 1,8 mil EUR, čiji je cilj poboljšanje putne infrastrukture. U toku je izgradnja dvosmerne biciklističke staze od Kikinde do granice sa Rumunijom, kao i opremanje graničnog prelaza Nakovo - Lunga sa srpske strane. Te radove Grad Kikinda finansira sa skoro 480.000 EUR, a sve bi trebalo da bude gotovo do avgusta.

– Tokom prethodne tri godine, na graničnom prelazu Nakovo-Lunga zabeleženo je više od 700.000 prelaza. Evropska unija ne sprečava meke granice i mi to veoma koristimo. Nakon završetka prve faze projekta, fokusiraćemo se na drugu fazu, odnosno naredni projekat. Cilj je da ovaj granični prelaz počne da radi 24 sata i da bude otvoren za kamione i autobuse. To bi značajno pospešilo saobraćajni, privredni krvotok i razvoj Kikinde, a na pojedincima i privrednicima je da te uslove iskoriste – rekao je gradonačelnik Kikinde Pavle Markov.

Izvršna direktorka JP Putevi Srbije Biljana Vuksanović najavila da se naredne godine očekuje rehabilitacija državnog puta od Kikinde do Nakova.

Direktorka RCR Banat Irena Živković, navela je da ovaj prekogranični projekat za cilj ima unapređenje uslova za kretanje ljudi, robe i usluga u prekograničnoj oblasti, ali i opremanje i dalji razvoj graničnog prelaza Nakovo-Lunga.

Pojekat “Unapređenje povezanosti Banata” realizuju se u okviru programa Interreg IPA. Uključene su rumunska Opština Žombolj i Grad Kikinda, Regionalni centar za ekonomski razvoj Banat i JP Putevi Srbije.

Izvor: ekapija.com

Komentari