Zrenjanin ove godine očekuje prve organizovane grupe bicikl turista

, / 30.05.2019
Bicikl turisti su do sada kroz Zrenjanin samo prolazili idući ka drugim destinacijama. Od ove sezone to bi trebalo da se promeni. Turistička organizacija Zrenjanina je na sajmu turizma predstavila ponudu desetodnevnog aranžmana upravo za ovu grupu turista. Interesovanje za bajk turizam u Banatu je veliko, pa se očekuje da uskoro u naš grad počnu da dolaze organizovane grupe biciklista. Pre svega iz Nemačke, kao i iz Slovenije i Austrije.

Turistička organizacija Zrenjanina, kartografija “Huber” i “Krim” alijansa su tokom prethodnih godina mapirali potencijalne destinacije interesantnih bajk turistima u Banatu. Prošle godine odštampane su i mape pomoću kojih bicikl turisti mogu da dođu do restorana, jezera, prenoćišta na svom putu kroz Zrenjanin i okolinu. Boravak u ovom delu Srbije biciklistima treba da olakšaju i profesinalni turistički vodiči.

“Ove godine očekujemo prve organizovane grupe bajk turista. Neki bicikl turisti su već bili na našim turama prošle godine. Reč je o eksperimentalnim turama koje smo organizovali za bicikliste preko Jugociklinga i našeg partnera iz Nemačke. Ono što je jako bitno jeste da smo ove godine i na sajmu turizma dali ponudu desetodnevnog aranžmana za bicikliste na destinacijama koje pokriva EuroVelo Banat. To znači da bicikl turisti koji dođu u Zrenjanin mogu da se obrate našem Turističko-informativnom centru gde će dobiti sve neophodne informacije vezane za njihov boravak u ovom delu Banata”, kaže Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije Zrenjanin

TRI PRAVCA NAMENJENA BAJK TURISTIMA

“Ovi turisti će imati priliku da voze bicikle u tri pravca i da obiđu sve ono što je na tim pravcima interesantno. Jedan pravac je prema Carskoj Bari i Belom Blatu, drugi prema Kovačici i Beloj Crkvi, a treći prema Kikindi. Obilasci interesantnih mesta na ovim pravcima bi bili pokriveni vodičem. To su destinacije koji pokrivaju naši partneri. Bicikl turisti bi na tim destinacijama dobijali informacije gde mogu da jedu, da spavaju, da naprave lepe fotografije. Oni bi kroz te ture koje su osmišljene upoznali sve ono što je važno i interesantno za destinacije na koje idu”, dodaje naš sagovornik.

“ŽELIMO DA BICIKL TURISTI OSTANU OD SEDAM DO DESET DANA U BANATU”

Mapa koju će svaki biciklista koji dođe u Banat dobiti sadrži delove biciklističkih ruta 6, 11 i 13 koje prolaze kroz Banat, a kuda bajk turisti idu.

“Bicikl turisti koji su do sada prolazili tim rutama, pre ovog našeg iskoraka, su tuda samo biciklovima išli kroz Banat nezadržavajući se ovde. Mi želimo da zadržimo te ljude u Banat sedam do deset dana. A to je moguće jedino tako što ćemo im omogućiti da obiđu sve naše partnere koji se nalaze na toj ruti, a koje će moći da pronađu na mapi koju smo odštampali. Mapa sadrži sve interesantne destinacije koje se nalaze na ruti kojom biciklista ide. Od mesta gde mogu da pojedu nešto, da se osveže, vide nešto zanimljivo, da fotografišu, borave u prirodi”, objašnjava Ljubotina.

“Biciklistima je mnogo bitan i interesantan ruralni turizam. Mi, na žalost, nemamo mnogo biciklističkih staza. Imamo nešto, ali biciklisti uglavnom voze putevima kojima se odvija i ostali saobraćaj. Bitno je da oni na osnovu karte koju imaju znaju gde mogu da skrenu i da pronađu ono što ih zanima. Da li je to fotografisanje ptica, jezera, mogućnost sportskog ribolova ili mogućnost da vide kako funkcioniše jedno privatno seosko domaćinstvo. Ukoliko vi biciklistima ne date informacije i sadržaje oni su spremni da prođu kroz Banat za jedan dan. A nama je cilj da oni ovde ostanu, da potroše nešto novca, da nešto lepo zabeleže, vide, da imaju želju da ponovo dođu, kao i da nas preporuče svojim prijateljima da i oni dođu”, dodaje naš sagovornik.

ZA SADA POSTOJI SAMO FIZIČKA KARTA NAMENJEMA BICIKLISTIMA, ALI SE RADI I NA APLIKACIJI ZA MOBILNE TELEFONE

Iako je bilo planirano da bude završena do ove sezone, aplikacija za mobilne telefone sa sadržajima interesantnim bicikl turistima još nije urađena.

“Za sada postoji samo odšatmpana fizička karta. Ono što smo obećali i na čemu intenzivno radimo, jeste da napravimo i aplikaciju za mobilne telefone koja će omogućiti bajk turistima da se lakše snađu kada dođu u Banat. Ne može to tako brzo da se uradi, jer imamo malo problema sa obeležjima naših partnera i njihovim parametrima koji su nam neophodni za izradu aplikacije. Ideja je da turista kada ukuca u mobilni telefon recimo destinacija Kovačica odmah dobije sve važne informacije za ovo mesto. Gde može da spava, šta može da jede, koje slikare naivce može da obiđe, koje komplekse tamo može da obiđe, koje su mu sve usluge na raspolaganju… I tako treba da dobije sve informacije za svako od mesta koje se nalazi na ruti kojom se kreće. Nadam se da ćemo do kraja godine, znači do sledećeg proleća, imati završenu aplikaciju za mobilne telefone”, kaže Ljubotina.

“OČEKUJEMO BICIKL TURISTE IZ NEMAČKE, AUSTRIJE, SLOVENIJE”

U Evropi je trenutno bajk turizam najpopularniji vid turizma. To dokazuje i činjenica da kartografija “Hubert” godišnje proda 60.000 karata upravo za biciklističke rute 6, 11 i 13 koje idu i kroz Banat. U Turističkoj organizaciji Zrenjanina očekuju da će prvi bajk turisti doći iz centralne Evrope.

“Turisti koje očekujemo, koji su naša ciljna grupa i za koje se borimo su bicikl turisti iz Nemačke, jer su ovde Nemci bili do 1945. godine. Oni su veoma zainteresovani da obiđu Banat i da vide i banatske kuće i banatsku sredinu gde su njihovi preci stanovali tolike godine. Imamo najavljene neke biciklističke grupe i iz Austrije. U pregovorima smo i sa turistima iz Slovenije. Cilj nam je da oni zaista dođu”, kaže direktor Turističke organizacije Zrenjanina.

“Ekipa ljudi iz naše organizacije je boravila na Bledu. Direktor tamošnje Turističke organizacije je bio naš gost na Pčela festu, jer je i sam pčelar pa je držao predavanje. On je ujedno i biciklista i planinar i on nam je obećao da će nam poslati bajk turiste u Banat. Našli smo neki zajednički interes. Rekao nam je da i mi i oni imamo problem sa turistima. Oni su mala zemlja u koju dolazi puno turista, pa ponekad i ne mogu sve da ih prihvate. Sa druge strane Srbija je velika država, ima toliko toga da prikaže, ali nama fale turisti”, objašnjava Ljubotina.

BICIKL TURISTI BI MOGLI DA DOBIJU I MIKRONASELJE U KLEKU

Kako bi privukli što više bicikl turista u planu je i izgradnja mikronaselja za bicikliste.

“Reč je o projektu mikronaselja koji radimo u Kleku prema šlajzu. Kod sportskih terena FK Klek imamo jednu parcelu za koju smo dobili odobrenje da tu pravimo mikro naselje. Šta podrazumeva mikronaselje? Ono podrazumeva montažne i stabilne objekte kroz infocentar i centar za edukaciju. Tu mislim na prostor za šatore, za bungalove i za građene objekte sa kompletnom infrastrukturom. Ovaj projekat se radi i nadamo se da će do kraja godine biti završen. Još čekamo da se uradi detaljan plan regulacije naselja Klek kako bismo u njega mogli da uvrstimo i ovaj naš projekat. Tek onda možemo da konkurišemo kod resornog ministarstva za sredstva”, zaključuje na kraju razgovora Zoran Ljubotina, direktor TOZ.

Prema nekim podacima u Evropi se svakoga dana ostvari preko 100 miliona kraćih ili dužih putovanja biciklom. Svaki drugi stanovnik Evrope ima bicikl i u proseku njime godišnje pređe oko 200 kiliometara. Gotovo polovina stanovnika Nemačke na turistička putovanja ide noseći ili vozeći bicikl.

Izvor: ilovezrenjanin.com

Komentari