Raste popularnost iznajmljivanja javnih bicikala u Sarajevu

Broj aktivnih korisnika javnih bicikala NextBike u Sarajevu raste iz dana u dan i sve je više onih koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo, kaže u razgovoru za eKapiju Ahmed Ćerimović, glavni čovek projekta NextBike u Sarajevu.

– Zaštita okoline i zdravlje stanovništva globalne su teme o kojom se sve više priča i kod nas, ali ipak mislim da građani prvenstveno prepoznaju da određenu relaciju u urbanim gradskim sredinama biciklom mogu preći brže, praktičnije i povoljnije za vlastiti džep. Ukoliko još uz to proradi svest da vožnjom bicikla čine nešto dobro za vlastito zdravlje i za zdravlje naše planete, onda bicikl sve češće postaje njihov prvi izbor – kaže naš sagovornik.

Njihove statistike pokazuju da se blizu 50% najmova tokom dana desi u periodu od 7h do 9h i od 16h do 18h, što je pokazatelj da veliki deo korisnika bicikl koristi za odlazak i povratak na posao ili fakultet.

– Trenutno u Sarajevu imamo 14 službenih NextBike lokacija na kojim je raspoređeno 95 bicikala. Iako smo u ovoj godini uspeli da proširimo mrežu i kapacitete, moram reći da je ovo i dalje nedovoljan broj da zadovolji trenutne potrebe. Svakako ćemo pokušati u narednoj godini da proširimo mrežu stanica i broj raspoloživih bicikala, što će sigurno biti i dodatni generator rasta broja korisnika, odnosno građana koji će koristiti bicikl – ističe Ćerimović

Sarajlije su pozitivno dočekale mogućnost korišćenja javnih bicikala. Građani često šalju upite i predloge za postavljanje novih lokacija.

Postojeći broj bicikala u Sarajevu nije dovoljan da zadovolji potražnju pa će NextBike u narednoj godini pokušati povećati kapacitete. Cilj je da imaju 25 stanica sa 200 bicikala.

Nedavno smo pokrenuli sistem u Zenici, koji od prvog dana takođe ima sjajne rezultate i reakcije, tako da već i tu planiramo proširenje kapaciteta. Banjaluka takođe ima veliki potencijal i verujem da će sistem rasti u narednim godinama.

Izvor: ekapija.com

Komentari