Nova sezona akcije “Parkiraj i bicikliraj”, uskoro mogućnost iznajmljivanja bicikala i na OBILIĆEVOM VENCU

Nova sezone akcije "Parkiraj i bicikliraj" otvorena je danas na Adi ciganliji. Ova akcija omogućava svakom vozaču da po redovnoj ceni parkiranja koristi besplatno dva bicikla.

Usluga je dostupna na parkingu na Adi Ciganliji, kod Sava Centra, kao i kod Sportskog centra “Milan Gale Muškatirović”.

Kako je kazao gradski menadžer Goran Vesić na otvaranju sezone, Beograd trenutno ima 83 kilometara biciklističkih staza, a trenutno je prosek korišćenja bicikala u saobraćaju 0,7 odsto. Plan je da u narednih deset godina taj broj bude 10 odsto, a da bi se to desilo biće izgrađeno 120 kilometara novih biciklističkih staza, najavio je Vesić. Govoreći o uvođenju usluge iznajmljivanja bicikala gradski menadžer je naglasio da će veoma brzo biti raspisan konkurs putem koga će se tražiti neko ko bi učestvovao u tom projektu. Cilj je da se postavi 150 stanica za iznajmljivanje bicikala, rekao je on i dodao da će prvih 30 minuta korišćenja bicikala biti besplatno, a posle toga će se plaćati.

Direktor JKP “Parking servis” Andrija Čupković je rekao da je akcija “Parkiraj i bicikliraj” osmišljena u cilju rekreacije građana, očuvanja životne sredine i razvoja biciklističkog saobraćaja. Ocenivši da je prošla sezona akcije završena više nego uspešno, on je rekao da više od 10.000 građana, koji su prošle godine vozili bicikle preuzete na parkiralištima “Parking servisa”, dokaz da su takve akcije neophodne u Beogradu.
Čupković je dodao da će ove godine akcija “Parkiraj i bicikliraj” biti proširena, on je nagalasio da će bicikli biti ponuđeni na korišćenje i u garaži na Obilićevom vencu gde će biti na raspolaganju 40 bicikala.

Na parkiralištu Ada Ciganlija danas su promovisana i nova obeležena porodična parking mesta koja su šira od običnih, nalaze se bliže ulazima-izlazima i namenjena su porodicama sa bebama, decom, kolicima, ali i trudnicama kojima se omogućava lakši prilaz parkingu i više prostora oko vozila.
Izvor: blic.rs

Komentari