Biciklisti Spartaka punom parom se pripremaju na Goču

Radomir Pavlović, profesor i treneri Predrag Prokić iz čačanskog Borca i Dejan Perčić iz subotičkog Spartaka, na Goču rade sa polaznicima kampa BSS koji će trajati do 19. januara.

Dan počinje u 7,15 vežbama pokretljivosti i snage. Radimo u prirodi na prekrasnim padinama Goča najmanje 45 minuta. Posle doručka ide se na drugi deo treninga, pešačke ture  na Goču koji je na 1.150 metara nadmorske visine i Zeljinu na 1.780 metara. Goč je poznata planinarska destinacija i imamo četiri obeležene planinarske staze od pet do 27 km! Strmine su na nekim delovima zahtvene, “sakupe” biciklisti i po 2.700 metara uspona, a ture su za mlađe traju po tri sata a za starije po pet – kaže Radomir Pavlović.

Posle ručka i odmora, polaznici kampa, a ima ih blizu 30,  koriste stazu u blizini odmarališta MUP „Cvetna dolina“  na kojoj su postavljne određene prepreke za ciklo kros:

– Vežbamo tehnike prelaska i savlađivanja prepreka i vožnju po travi, blatu i kamenju kao i skokove i nošenje bicikala. Veoma je uzbudljivo, iako je  ciklo kros izuzetno zahtevna disciplina. Trening traje do mraka. Biciklisti koji neće 26. januara startovati na Šampionatu Srbije u ciklo krosu u Beogradu, u tom periodu rade  na valjcima i trenažerima u odmaralištu – objasnio je Pavlović.

Trenerski trio Pavlović, Prokić, Perčić planira i testiranje svih polaznika. Takođe, u 20 časova svakog dana polaznici slušaju predavanja iz teorije biciklističkog sporta:

– Prvo analizirmo dnevni trening a potom upoznajemo polaznike sa planom za naredni dan. Slede male “radionice” gde upoznajemo bicikliste sa načinima treninga, prprema, ishrane… Uvek ima pitanja, što je dobro, i taj deo dana je i najinteresantniji i potraje i do 22 časa. Čim vidimo da neko počne da drema na času, šaljemo ih na spavanje – našalio se Pavlović. – Svi su veoma disciplinovani i dobro podnese napore. Poslednjeg dana priprema, u nedelju 19. januara organizovaćemo i kontrolno takmičenje u ciklo krosu.

Kamp su podržali klubovi i roditelji biciklista koji su finansirali boravak. BSS je obezbedio novac za selektora i trenere.

– Ovo je prva akcija ovakvog tipa i prijatno smo iznenađeni odzivom – dodao je Pavlović.- Po istom principu, siguran sam, organizovaćemo još nekoliko kampova u toku godine. Prema programu BSS koji finansira Ministarstvo omladine i sporta u drugom delu godine u vreme letnjeg raspusta planiran je veliki kamp za talente gde će biti uključen veći broj mladih takmičara i takmičarki i trenera.

Bajsologija.rs

Komentari