Prva Tiha vožnja u Beogradu

/ 13.05.2013
15. maja 2013. održaće se 10. po redu Tiha vožnja (Ride of Silence) širom sveta i prva u Beogradu. Na Tihoj vožnji, biciklisti će se okupiti kako bi odali poštu onima koji su poginuli ili povređeni u saobraćaju dok su vozili bicikl. Prva Tiha vožnja održala se u Dalasu 2003. godine kada je biciklista Lari Švarc poginuo nakon što ga je udario autobus.

Na našim putevima, prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, samo u 2012. godini poginulo je 73 biciklista dok je 1800 biciklista povređen. U udruženju Bike to Work Belgrade, koje organizuje prvu Tihu vožnju kod nas, navode da je ova statistika poražavajuća u odnosu na zemlje regiona.

Milica Vukelić, osnivač Bike to Work Belgrade inicijative, navodi da je upravo zbog ovih saznanja, zajedno sa prijateljima spontano počela sa organizacijom Tihe vožnje. “Osnovna ideja je da se skrene pažnja na bicikliste kao ravnopravne učesnike u saobraćaju, kao i da se naglasi da su putevi napravljeni kako bi mogli da ih koriste svi učesnici saobraćaja, a ne samo automobili. Poruka koju želimo da uputimo vozačima motornih vozila je ’delite put’ sa ostalim učesnicima u saobraćaju.” Milica Vukelić očekuje da će prva Tiha vožnja u Beogradu skrenuti pažnju nadležnima da prilikom planiranja i gradnje infrastrukture počnu da obraćaju pažnju i na bicikliste. Kako nam je rekla, odziv je dobar, a posebno su zadovoljni što su ideju podržala brojna “zelena” i biciklistička udruženja i klubovi.

dsc_2067

Tiha vožnja se vozi polako, ne brže od 20 km/h, u tišini, i podrazumeva poštovanje saobraćajnih pravila. Tokom Tihe vožnje, biciklisti će ići u koloni, koliko god duga ona bila, odnosno neće zauzimati čitavu saobraćajnu traku. Ovakav način vožnje bi trebalo da skrene pažnju vozačima automobila da ulice nisu samo njihove i da nema potrebe da se zatvaraju da bi se biciklisti njima kretali.

Vožnja će biti organizovana u sredu, 15, maja od 18:30h. Polazak je sa Trga Republike a vožnja će proći centralnim gradskim ulicama. Za više informacija pogledajte fb stranicu Bike to Work Belgrade.

 Bajsologija.rs

Komentari