Protestna vožnja zagrebačkih biciklista zbog njihovog zanemarivanja u saobraćaju

, / 05.11.2019
Više od 600 biciklista ponovo je ukazalo na sistemsko zanemarivanje problematike biciklističkog saobraćaja i još uvek katastrofalnog stanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu i celoj Hrvatskoj. Protestna vožnja gradom pod nazivom „Kako propisno voziti po nepropisnoj infrastrukturi“ započela je ispred muzeja Mimara. Protestu su se u znak podrške pridružili i roditelji s decom, motociklisti i skejteri i dostavljači na biciklima.

„Grad Zagreb se hvali kilometrima ofarbanih biciklističkih staza, a u stvarnosti nijedna biciklistička staza u gradu nije propisno izvedena! Nijedna! To nije slučajno. To je sistemsko zanemarivanje i diskriminacija ovog oblika prevoza”, izjavila je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi, kojem je glavna svrha povezati biciklističku infrastrukturu u smislenu i sigurnu mrežu, stupio je na snagu još 2016. godine, a rok za prilagođavanje istekao je u proleće ove godine. U Sindikatu biciklista smatraju kako su se napravili samo delimični kozmetički pomaci, ali ništa po pitanju sigurnosti, kvaliteta i povezanosti. Na protestu su pročitali i svoje zahteve koje su uputili Ministarstvu saobraćaja, Gradu Zagrebu i Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Kao najvažnije, istakli su zahtev MUP-u da sankcionišu gradove zbog izgradnje opasne, nepropisne i ilegalne infrastrukture i zbog neprilagođenosti navedenom Pravilniku: „Sankcionišite i vozače automobila za prekršaje privremenog zaustavljanja na biciklističkim trakama i stazama i za oduzimanje prednosti biciklistima. Počnite pojačan nadzor ponašanja vozača motornih vozila prema ostalim učesnicima u saobraćaju”, zaključila je Tena Šarić i pozvala bicikliste na obzirnu vožnju. Sve zahteve uputićemo dopisom nadležnim i prozvanim institucijama u nadi da će se na biciklistički saobraćaj početi da gledaju ravnopravno i u skladu sa zakonima i Pravilnikom.

IZVOR: energetskiportal.rs

Komentari