IMA NAS – protestna vožnja BG biciklista

“Ima nas” - poruka je koju će na vožnji u subotu beogradski biciklisti uputiti Draganu Bogosavcu, načelniku Saobraćajne policije, koji je nedavno izjavio da “u Beogradu gotovo nema ljudi koji biciklom svakodnevno idu od kuće do posla i nazad”.

 

BAJS – Oni će u subotu u 17 sati provozati svoje dvotočkaše kroz centar grada, od Brankovog mosta do Palate “Srbija” (bivši SIV).

– Poslali smo mu privatan mejl, a pozivamo ga i javno da nam se priključi u vožnji kako bi se i sam uverio u to koliko nas ima. Spremili smo za njega i poseban bajs na kome ćemo da postavimo i natpis “bicikl za Dragana”, jer je rezervisan za njega, a sličan je onima koje voze gradonačelnici biciklističkih gradova – kaže Igor Šćepanović iz UG “Ulice za bickliste”.

Poziv je upućen kako bi se uverio da je vožnja među sugrađanima i sugrađankama biciklistima – bezbedna.

– Zajedničku biciklističku vožnju održavamo svake poslednje subote u 17 sati, a skupljanje je na Trgu republike. Ovakav koncept redovnog biciklističkog skupa poznat je u više stotina gradova sveta, a cilj je povećanje vidljivosti biciklista u gradu i podizanje svesti vezano za bezbednost u saobraćaju u odnosu na bicikliste. Zato gospodina Bogosavca pozivamo na naš događaj da zajedno pokušamo da napravimo promenu nabolje – kažu u UG “Ulice za bicikliste”.

Popravite trotoar, nećemo u vodu STAZA – Na Brankovom mostu biciklisti će postaviti transparent “Građani i građanke Beograda imaju bicikle, ali nemaju staze”. Nedostaju zakoni koji predviđaju infrastrukturu za bicikliste. Godinu dana je već zatvorena pešačka staza na Brankovom mostu, a od 2008. nema ulaganja u biciklističku granu saobraćaja”, priča Šćepanović.

Okupljanje treba da motiviše ljude da što više koriste bicikl kao prevozno sredstvo. Oni će provozati krug kroz Terazijski tunel do Brankovog mosta, a dok jedna kolona bude išla napred, druga će kačiti transparent na Brankov most. Nakon kruga oko mosta, vozi se do Palate “Srbija”.

– Idemo do SIV-a da ostavimo “bicikl za Dragana”, pa se vraćamo u grad. Očekujemo da nas tokom vožnje bude oko 400 – dodaje Šćepanović.

Izvor: 24sata 

 

 

 

Komentari