Prvi u istoriji: Biciklista osuđen zbog gaženja i ubistva pešaka

, / 26.07.2013
Kris Bukere (37) prvi je biciklista u Sjedinjenim Državama koji je osuđen za ubistvo iz nehata. On se kretao biciklom kroz prometnu raskrsnicu u San Francisku kada je "pregazio" i usmrtio 71-godišnjeg pešaka Sučija Huija, koji je prelazio ulicu sa svojom suprugom.

Kako je saopšteno iz kancelarije okružnog tužioca, Bukere je prethodno najmanje dva puta zanemario znak “stop” i prešao na crveno svetlo kada je udario u grupu pešaka koji su prelazili ulicu. Suči Hui je preminuo četiri dana kasnije od posledica povreda.

Bukere je u utorak priznao krivicu za ubistvo iz nehata.
– Naš cilj je da pošaljemo poruku biciklista o bezbednosti. Ako vozite bicikl, to ne znači da ne morate da poštujete nikakva pravila. Pravila koja važe za učesnike u saobraćaju odnose se i na vas – izjavio je Džordž Gaskon, tužilac iz San Franciska.

Posle nesreće koja se dogodila 2012, Bakhir je na internet oglasnoj tabli “Mission Cycling Am Riders” napisao poruku: “Već sam bio predaleko otišao da bih se zaustavio… Prikočio sam i uleteo na mesto na raskrsnici gde je bilo najmanje ljudi. Nadam se da će on biti dobro.”

Bukere se nagodio sa tužilaštvom da će odslužiti 1.000 sati društveno korisnog rada i biti osuđen na uslovnu kaznu od tri godine.

Izvor: Blic.rs

Komentari