Protest biciklista u subotu kod Beogradskog sajma

Nakon što je biciklistkinju na bicklističkoj stazi na savskom keju kod Beogradskog sajma prošle nedelje udario vozač džipa, biciklisti su odlučili da organizuju protest u subotu 14. jula od 21 do 23 časova i da na prilazima keju blokiraju prolaz automobilima, u vreme kada gosti dolaze na splavove.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja građana „Ulice za bicikliste“ šetalište je vremenom postalo parking zbog splavova koji su tu pomereni zbog projekta „Beograd na vodi“, a sa njim je parking postala i bicikistička staza.

„Vozači često jure kejom, iako im tu nije mesto i pitanje vremena je kada će doći do ozbiljnijeg incidenta“, ističu u ovom udruženju.

Napominju da biciklisti ne žele da ometaju ljude u dolasku u provod, već da ukažu da na samo par desetina metara od splavova vozači imaju ogroman sajamski parking koji stoji prazan.

Udruženje građana „Ulice za bicikliste“ navodi da su se više puta obraćali nadležnima u vezi ovog problema, ali da su oni odbili da postupaju po zakonu i zabrane saobraćaj na keju jer „niko nije nadležan za taj deo“.

„Biciklisti smatraju  da je i ovde, kao i kod Nebojša kule i na Savskom nasipu u pitanju ista matrica prepuštanja obale bahatim pojedinicima koji su u sprezi sa bezbednosnim strukturama, dok gradske službe zabijaju glavu u pesak i dozvoljavaju nelegalno parkiranje i vožnju automobila tamo gde saobraćaj nije dozvoljen po važećim zakonima“, navode iz Udruženja „Ulice za bicikliste“.

Izvor: danas.rs

Komentari