Prerano radovanje Pinicota koštalo pobede

U Kragujevcu 13. juna 2012. osvajanjem trećeg mesta u drugoj etapi trke “Kroz Srbiju”, Ivan Stević, srpski olimpijac, pobednik trke „Kroz Srbiju“ 2011. obukao je žutu majicu.

Tačno godinu  i jedan dan kasnije, Stević, član rumunske profi ekipe Tušnad ponovo je osvajanjem trećeg mesta, ovog puta u četvrtoj etapi 53. trke “Kroz Srbiju”, obukao žutu majicu Vestern union SAP. Ovo mu je drugo uzastopno postolje na ovogodišnjoj trci, bio je drugi u trećoj etapi u Kladovu.

U petoj etapi u subotu 15. juna od Požarevca do Sremske Mitrovice, startovaće sa sekundom prednosti ispred  drugoplasiranog u generalnom plasmanu Pjotra Kirpse (Poljska, Markpol) i sa osam sekundi boljim vremenom u odnosu na trećeg Slovaka Patrika Tobora (Dukla).

Pred velikim brojem Požarevljana u četvrtoj etapi od Kladova pobedio je u izvanrednom sprintu, „izbacivši“ bicikl ispod sebe, Turčin Ahmet Orken (nacionalni tim). Drugi je stigao Italijan Leonardo Pinicoto (Nipo, Japan), dok je trećeplasirani Stević odsprintao veliku grupu koja je stigla sa šest sekundi zaostatka. Od srpskih vozača u toj grupi Jovan Zekavica (nacionali tim)  osvojio je šesto mesto.

Pinicoto je posle cilja polemisao sa  sudijama, tvrdeći da je  pobedio. Tražio je da vidi foto finiš ali je odbijen je jer takav zahtev mora da se potkrepi i određenom taksom. Iz protesta nije se pojavio na pobedničkoj bini i za to će da bude debelo kažnjen. Istina je ova: Turčin Orken je majstorski “izradio”Pinicota, koji je podigao prerano ruke samo nekoliko metara pre cilja da se raduje,  i starom biciklističkom “forom” guranjem bicikla ispred za debljinu gume na prednjem točku osvojio prvo mesto. Čisto kao suza, a Italijan može da se ljuti samo na sopstvenu glupost…

– Bravo za Turčina, majstorski mu je uzeo pobedu – bio je komentar nekadašnjeg reprezenativca Čukaričkog Petra Stojanovića, koji na ovoj trci na motociklu nosi “tablu” na kojoj beleži vremenska rastojanja između grupa…

Stević je sjajno odsprintao grupu ali je primajući čestitke, zamišljeno rekao:

– Sve je ovo lepo, ali šta ćemo sutra? Dugačka etapa, sa tri prolazna cilja, a Kirpsa je sjajan sprinter. Biće veoma teško da branimo majicu.

U ovoj etapi, rano su počeli begovi, posle samo dva tri kilometra od Kladova i dogodilo se nešto što odavno nije viđeno: već posle prvog ozbiljnijeg ostala je pozadi “žuta majica” Argentinac Rikece!!  Sa njime i drugoplasirani u generalnom poretku  Rus Nikolajev, četvrtoplasirani Turčin Kal, šestoplasirani nekdašnji srpski reprzentativac sada sa mađarkim pasošem Žolt Der, sedmoplasirani Poljak Foltin…U jednom trenutku, na dve trećine etape prednost vodiećih  je bila sedam minuta! Bilo je jasno da  će žuta majica promeniti vlasnika, samao je bilo pitanje ko će je obući:

– Kirpsa, koji je startovao kao treći u generalnom, u tom trenutku je, virtuelno, bio u žutom. Terali su nas Poljaci da “vučemo” a ja sam im rekao da je to sada njihova briga. Nisam hteo ni da sprintam na prva dva prolazna cilja, pustio sam ih da “zakuvaju čorbu” da otežaju svima kombinatoriku,  a kada je postalo teško, pobedio sam na poslednjem prolaznom cilju i uzeo tri sekunde bonifikacije, dovoljno da obučem majicu.  Hvala kolegama iz ekipe, ali i mojim suvozačima iz reprezentacije Srbije, pre svih Daniloviću,  koji su pomagali kada je najviše trebalo.

Stević je zagrlio i mladog Zekavicu koji se u finišu malo “zaleteo” i rekao mu:

– Znam da ponekad poradi adrenalin, ali on ne sme da ti zamagli um. Šta bi bilo da si  me u žaru borbe obišao? Ne bismo imali majicu…

Stević je primao čestitke i od predsednika BSS Branka Banovića i njegove porodice i dobio je “peticu” od najmlađeg člana dvogodišnjeg Strahinje.

Selektor Radiša Čubrić pohvalio je Stevića i za odličnu taktiku:

– Stević ume da misli i ovo je mladim vozačima nauk kao treba taktički planirati etapu u veoma komlikovanoj situaciji. Sada imamo moralnu obavezu i  da majicu branimo i sačuvamo je . Nije još vreme za slavlje, čakaju nas dve veoma interesantne etape. Da Stević “ima noge” kao  2011. rekao bih vam da je slavlje na  vidiku, ovako moraćemo još da sačekamo za šampanjac.

Srbija je u grupi koja je napravila sedam minuta “fore” imala čak sedam biciklista: uz Stevića i  Kasu, Zekavicu, Danilovića (nacionalna), Stankovića (CCN Metalac), Jovanovića i Šmelcerovića (Radničk)?

– To samo pokazuje  da su svi bili oprezni i borbeni i da su pazili na svaki beg i čestitam im na odličnoj vožnji. Kasnije su iz druge grupe pokušali da se presele Polumirac i Marić i to je bio dobar pokušaj u kome je vukao Nikolajev, ali je prednost bila prevelika – nije štedeo pohvale Čubrić deleći zadovoljstvo zbog sjajnog završetka lepe etape po izvanrednom, sunčanom vremenu.

Gradonačelnik Požarevca  Miomir Ilić i direktor organizacije trke Ljubomir Živanović sa saradnicima,  uručili  su trofeje na počasnoj bini, uz gromki aplauz publike Steviću, koji je proglašen i za počasnog viteza “Ljubičevskih konjičkih igara” i očekuje se da 31. avgusta ili 1. septembra u vreme trajanja ove manifestacije ujaše u Požarevac, ali na biciklu.

Na prvom prolaznim cilju u Donjem Milanovcu  slavio je Kirpsa ispred našeg Kase,  na drugom u Golupcu Slovak Tibor, a na trećem u Velikom Gradištu Stević. Francuz Lipone i Turčin Orken pobedili su na brdskim ciljevima. Kirpsa je sačuvao  zelenu majicu Farmakoma MB za prolazne ciljeve a Stević se probio na treće mesto. Plavu majicu Sosijete ženeral banke za brdske ciljeve nosiće  Mirak Kal iz Turske, dok je u beloj majici Ministarstva omladine i sporta Srbije za najboljeg mlaodg bicklistu  Artjom Zaharov (Rusija). Norveški Oneko vodi u plasmanu ekipa, Srbija je peta.

Rezultati četvrteetape, Kladovo – Požarevac (186,2 km): 1. Ahmet Orken (Turska) 4:25,37, 2. Leonardo Pinicoto (Italija, Nipo, Japan) 4:25,37, 3. Ivan Stević (Srbija Tusnad, Rumunija) 4:25,43, 4. Teo Rejnhart (Nemačka), 5. Ali Riza Taniverdi (Turska), 6. Jovan Zekavica (Srbija), 7. Maksim Razumov (Rusija, Itera Kaćuša), 8. Pjotr Kirspa (Poljska, MarkPol), 9. Stake Lengen (Norveška, Oneko), 10. Ezekijel Rikeci (Argentina, Nipo, Japan)…13. Marko Stanković (Srbija, CCN Metalac)19 Jovan Zekavica, 16.. Goran Šmelcerović (Srbija, Radnički), 18. Gabor Kasa (Srbija, nacionalna) – svi u vremenu Stevićaitd.

 

Generalni plasman: 1. Ivan Stević (Srbija, Tusnad, Rumunija) 12:30,23, 2. Pjotr Kirspa (Poljska, Markpol) +1 sekunda zaostatka, 3. Patrik Tibor (Slovačka, Dukla) + 6, 4. Teo Rajnhart (Nemačka) + 10, 5. Niklas Akvik (Norvška, Oneko) +11, 6. Gabor Kasa (Srbija) – isto vreme …19. Zekavica + 3,28 minuta, 21. Danilović + 3,40, 24. Hasanović+3,46, 25. Šmelcverović + 3,48 itd. U karavanu je 106 biciklista.

Komentari