Poljak Kovalčik slavio na najdužoj drugoj etpi 54. Trke kroz Srbiju

/ 21.06.2014
Ukoliko je 54. međunarodna Trka kroz Srbiju (UCI 2.2) morala da bude skraćena zbog posledica katastrofalnih poplava koje su pogodile zemlju, druga etapa vožena skoro 224 kilometara od Požarevca do Rume vredela je barem za dve. U najdužem i veoma uzbudljivom danu na „Putevima slobode naših predaka“ najviše počasti zaslužio je Jaroslav Kovalčik (BDC Markpol). Poljak je izborio i etapni trijumf i majicu namenjenu lideru u generalnom poretku trke.

Kovalčik je bio najbolji u sprintu sedmorice vozača koji su se odvojili na Iriškom vencu, usponu druge kategorije, dvadeset kilometara do finiša. Zaustavio je štopericu na 5:40,33 časova ispred Sergeja Nikolaeva (Itera Kaćuša) i Klemensa Fankhausera (Tirol). Nosilac žute majice u generalnom poretku ima prednost od četiri, odnosno šest sekundi za Rusom i Austrijancem.

Najbolje plasirani srpski predstavnik ponovo je bio Ivan Stević. Kapiten nacionalnog A tima i branilac titule na Trci kroz Srbiju zauzeo je deveto mesto na etapi, pošto je bio u grupi koja se linije finiša domogla 36 sekundi za slavodobitnikom. Dan uoči okončanja nadmetanja na Avali kod Spomenika neznanom junaku, Stević je u generalnom poretku osmi sa 40 sekundi zaostatka.

Ivan je, međutim, obukao tačkastu majicu koja simboliše najboljeg u borbi za memorijalni trofej „Bora Ivković“, nekadašnjeg direktora našeg najznačajnijeg biciklističkog nadmetanja. Ovo odličje dodeljuje se vozaču koji osvoji najviše bodova na kraju trke računajući prva tri mesta na svim prolaznim, brdskim i etapnim ciljevima (5,3 i jedan bod).

Kao i prethodnog dana, Stević je bio veoma aktivan na drugoj etapi, pretežno ravničarskoj sve do poslednjeg dela trase koji je išao preko Fruške gore. U prvih 40 kilometara pokušavao je da se nađe u pravom begu. Najduže vremena ispred glavne grupe proveo je, međutim, Nikola Kozomara, član reprezentacije mlađe od 23 godine Srbija – Festina, uz vozača kraljevačkog CCN Metalca Belgijanca Keneta von Komperholea i Rusa Viktora Manakova (Itera Kaćuša).

Prednost trojice prelazila je u jednom trenutku i devet minuta. Kozomara je za to vreme bio najbrži na dva prolazna sprinta u Pančevu i Krnjači. Dostignuti su nadomak Novog Sada tridesetak kilometara do finiša. Prolazni cilj u glavnom gradu Vojvodine prvi je prešao Stević. Kako je Ivan i prethodnog dana bio najbrži na jednom intermediarnom sprintu, Kozomara i on imaju isti broj bodova u plasmanu za memorijalni trofej „Bora Ivković“. Tačkasta majica na Stevićevim ramenima zbog bolje pozicije u generalnom poretku. Ivan je napadao i na usponu ka Iriškom vencu, kao deo osmočlane grupe. Nažalost, nije bio i u skupini koja se prva spustila ka Rumi. – Znao sam da će etapa biti veoma teška, ali probudio sam se sa osećajem da će ovo biti moja dan. Došli smo po etapni trijumf, a možda nam pripadne i čitava trka. U odličnoj sam formi i ne strepim od toga što se nadmetanje završava na Avali – komentarisao je Kovalčik.

Rezultati 2. etape: 1. Jaroslav Kovalčik (Poljska, BDC Markpol) 5:40,33, 2. Sergej Nikolaev (Rusija, Kaćuša), 3. Klemens Fankhauser (Austrija, Tirol), 4. Bram Nolten (Holandija, Parkhotel Valkenburg), 5. Nikolaj Mihajlov (Bugarska, Bugarska nacionalni tim), 6. Hristov Stefan Kojčev (Bugarska, Brisaspor), 7. Ležek Pivčinski (Poljska, BDC Markpol) u vremenu pobednika, 8. Oleg Berdoš (Rumunija, Tušnad) +0,36, 9. Ivan Stević (Srbija, Srbija nacionalni tim), 10. Jonas Koš (Nemačka, LKT Brandemburg) isto vreme…

Generalni plasman: 1. Jaroslav Kovalčik (Poljska, BDC Markpol) 8:19,57, 2. Sergej Nikolaev (Rusija, Kaćuša) +0,04, 3. Klemens Fankhauser (Austrija, Tirol) +0,06, 4. Nikolaj Mihajlov (Bugarska, Bugarska nacionalni tim) +0,10, 5. Bram Nolten (Holandija, Parkhotel Valkenburg), 6. Ležek Pivčinski (Poljska, BDC Markpol), 7. Hristov Stefan Kojčev (Bugarska, Brisaspor) isto vreme, 8. Ivan Stević (Srbija, Srbija nacionalni tim) +0,40, 9. Joanis Tamouridis (Grčka, Tejblver) isto vreme, 10. Jasper Okelon (Holandija, Parkhotel Valkenburg) +0,46…

Izvor: bbs.rs    Foto: bss.rs

Komentari