Poljak Jaroslav Kovalčik pobednik 54. Trke kroz Srbiju

Poslednja etapa 54. međunarodne Trke kroz Srbiju (UCI 2.2) bila je najkraća, svega 82 kilometara od Rume do Beograda, ali sa veoma upečatljivim zaključkom. Karavan koji je ekspresno stigao do našeg glavnog grada, krećući se prosečnom brzinom od 45,6 kilometara po času, za kraj je morao da savlada uspon treće kategorije pošto je cilj bio ucrtan na vrhu Avale. Simbolično, u skladu sa parolom „Stazama slobode naših predaka“, u čast obeležavanja veka od početka Prvog svetskog rata na megdanu biciklista, kod Spomenika neznanom junaku dočekan je heroj poslednjeg dana trke Georgi Georgiev Petrov (Brisaspor).

Bugarin je vreme etape zaustavio na 1:47,42 časova ispred Italijana Luke Kirika (Treviđani) i Holanđanina Brama Noltena (Parkhotel Valkenburg). U grupi pobednika bio je Miloš Borisavljević. Uzdanica kraljevačkog CCN Metalca zauzeo je 25. mesto kao najbolje plasirani srpski vozač. U vremenu slavodobitnika Georgieva bio je i lider trke Jaroslav Kovalčik (BDC Markpol), 17. u poretku etape, zahvaljujući čemu je postao i konačni osvajač 54. izdanja našeg najznačajnijeg biciklističkog nadmetanja. Ovogodišnje postolje upotpunili su Austrijanac Klemens Fankhauser (Tirol), čiji je ukupni zaostatak bio tri sekunde, i Rus Sergej Nikolaev (Itera Kaćuša), četiri sekunde sporiji.
– Izgleda da pobeđujem svake prestupne godine, pošto sam slavio 2011. i 2013. Šalu na stranu, prelomna je bila druga etapa. Malo je nedostajalo da budem u direktnom obračunu za žutu majicu, ali trebalo je ostati u grupi sedam vozača koji su u Rumi prvi stigli do cilja. Nedostajalo mi je snage u nogama da ih ispratim na usponu ka Iriškom vencu…Ipak, obukao sam tačkastu majicu, a postojala je dobra mogućnost da se borim za zelenu na poslednjoj etapi i sav fokus je prešao na ova odličja. Barem je taj cilj ostvaren – objasnio je Stević.

21614b

Boreći se za bodove na prolaznim ciljevima, Ivan je popustio na Avali, pa je sa osmog pao na 59. mesto u generalnom plasmanu (+7,00). Najbolje rangirani srpski vozač postao je Borisavljević kao 20 (+1,12). Činjenica je da je elitni srpski nacionalni tim bio oslabljen za dve bitne karike u lancu. Jovan Zekavica zbog pada nije završio prethodnu etapu, a Stefan Stefanović se iz istog razloga nije našao na startu poslednjeg dana.

Činjenica je da je elitni srpski nacionalni tim bio oslabljen za dve bitne karike u lancu. Jovan Zekavica zbog pada nije završio prethodnu etapu, a Stefan Stefanović se iz istog razloga nije našao na startu poslednjeg dana.


Rezultati 3. etape:

1. Georgi Georgiev Petrov (Bugarska, Brisaspor) 1:47,42,

2. Luka Kiriko (Italija, Treviđani),

3. Bram Nolten (Holandija, Parkhotel Valkenburg),

4. Klemens Fankhauser (Austrija, Tirol),

5. Martin Kovač (Slovačka, Dukla),

6. Sergej Nikolaev (Rusija, Itera Kaćuša),

7. Stefan Hristov (Bugarska, Brisaspor),

8. Andrea Vaker (Italija, Markiol),

9. Martin Mahdar (Slovačka, Dukla),

10. Ležek Plvčinski (Poljska, BDC Markpol) svi u vremenu pobednika…

Generalni plasman: 

1. Jaroslav Kovalčik (Poljska, BDC Markpol) 10:07,39, 2. Klemens Fankhauser (Austrija, Tirol) +0,04, 3. Sergej Nikolaev (Rusija, Itera Kaćuša) +0,06, 4. Bram Nolten (Holandija, Parkhotel Valkenburg), 5. Stefan Hristov (Bugarska, Brisaspor) +0,09, 6. Ležek Plvčinski (Poljska, BDC Markpol) +0,10, 7. Nikolaj Mihajlov (Bugarska, Bugarska nacionalni tim) +0,27, 8. Gerorgi Georgiev Petrov (Bugarska, Brisaspor) +0,39, 9. Joanis Tamouridis (Grčka, Tejblver) +0,40, 10. Luka Kiriko (Italija, Treviđani) isto vreme…

VLASNICI MAJICA

– Zelena majica (prolazni ciljevi): Ivan Stević (Srbija, Srbija nacionalni tim)
– Plava majica (brdski ciljvi): Sergej Nikolaev (Rusija, Itera Kaćuša)
– Tačkasta majica (Trofej Bora Ivković): Ivan Stević (Srbija, Srbija nacionalni tim)
– Bela majica (mladi vozač): Bram Nolten (Holandija, Parkhotel Valkenburg)
– Najbolji tim: Parkhotel Valkenburg (Holandija)

Kovalčik: Vidimo se dogodine

Slavodobitnik 54. Trke kroz Srbiju Jaroslav Kovalčik priznao je da se nije najbolje osećao na poslednjoj etapi. 

-Izgleda da je prethodni dan ipak uzeo najbolje od mene. Trebalo je izdržati i pobediti posle 224 kilometara. Zahvalan sam timu što mi je pomogao da sačuvam žutu majicu. Ovo je moj najveći trijumf u karijeri i nameravam da ga branim sledeće godine – istakao je Kovalčik

Izvor: bss.rs       Foto: bss.rs/bajsologija.rs

Komentari