Počinje sedma sezona akcije Parkiraj i bicikliraj

Javno-komunalno preduzeće Parking servis je tradicionalnom vožnjom biciklima oko Ade Ciganlije započelo sedmu sezonu akcije Parkiraj i bicikliraj. U toku ove sezone, bicikli će biti na raspolaganju korisnicima usluga parkiranja Parking servisa na parkiralištima Ada Ciganlija, Milan Gale Muškatirović i Sava centar, kao i u garaži Obilićev venac.

Novina ove sezone je stanica sa alatom za popravku bicikala u garaži Obilićev venac, koju će moći da koriste svi biciklisti za popravku svojih dvotočkaša. Parking servis je, takođe, izašao u susret i inicijativi biciklista, pa su im osim parkinga za bicikle na ulicama, sada na raspolaganju natkriveni parking objekti u garažama Masarikova i Obilićev venac, kao i parkirališta Donji grad i VMA.

Akcija Parkiraj i bicikliraj je iz godine u godinu sve popularnija, pa je samo u prošloj sezoni više od 25.000 sugrađana vozilo bicikle Parking servica, a godinu dana ranije oko 10.000.

Akcija omogućava svakom vozaču, koji parkira svoje vozilo na parkiralištima Ada Ciganlija, Milan Gale Muškatirović i Sava centar, kao i u garaži Obilićev venac, da po redovnoj ceni parkiranja, samo uz ličnu kartu, besplatno preuzme na korišćenje dva bicikla.

Korisnici bicikle mogu da preuzmu na privremeno korišćenje svakog dana, u vremenu od 9 do 21 sat. I ove godine, najveći broj bicikala, više od 200, sugrađanima će biti na raspolaganju na parkiralištu Ada Ciganlija.

U naredne četiri godine još 100 kilometara staza

U Parking servisu kažu da je u prethodne četiri godine Beograd dobio 20 kilometara biciklističkih staza, a plan je da u naredne četiri ta dužina bude oko 120 kilometara. Tokom ove godine biće raspisan i tender za javno-privatno partnerstvo (JPP) za nabavku 120 javnih bicikala.

Andrija Čupković, direktor Parking servisa, izjavio je da je na nedavno završenom Sajmu automobila, ova kompanija dobila specijalno priznanje za društveno-odgovorno poslovanje u koje je uključena i briga o životnoj sredini, te da je akcija Parkiraj i bicikliraj još jedna potvrda ovog priznanja.

“Razgovarali smo sa udruženjima roditelja koji su nam dali predlog da uvedemo i dečje bicikle, što ćemo raditi od sledeće godine. Tako će moći da se dobiju dve velike bicikle i jedna ili dve male, kada se vozilo parkira u nekoj od naših garaža. Iako mnogi građani Parking servis povezuju isključivo sa parkiranjem, poslednjih godina svojim akcijama pokušavamo da utičemo na svest sugrađana o zdravim navikama i zaštiti životne sredine, i očekujem da će ova sezona Parkiraj i bicikliraj biti još uspešnija nego prethodna”, istakao je Čupković.

Izvor: balkangreenenergynews.com

Komentari