Pedaliranje – više od aplikacije za bicikliranje!

, / 03.10.2017
Miloš i Dina su u martu ove godine počeli sa svojim projoektom Pedaliranje. Sada su u polufinalu takmičenja i na nama koji vozimo bicikle je da ih podržimo da prođu dalje a mi da dobijemo aplikaciju za bicikliranje u gradu. Pročitajte šta su nam sve spremili.

Pored razgovora koje vodite sa biciklistima i biciklistkinjama, pravite i male gerilske akcije na biciklističkim stazama, čistite ih, obeležavate i zezate se. Zašto to radite i ko vam je to odobrio?

Dina: „Zašto toliko volite biciklizam i ko vam je to omogućio?“
Imali smo akciju čišćenja peska koji se godinama nagomilavao na jednoj krivini biciklističke staze kod Mosta na Adi i tom akcijom od pola sata drastično smo popravili kvalitet i bezbednost vožnje. Biciklistička staza oko Ade je najopterećenija staza u gradu, ali nemali broj puta dešavale su se nezgode zbog prašine na stazi koja dovodi do proklizavanja u krivini. Nije mnogo ali puno pomaže. To je bila super akcija, jer su nam prilazili/e brojni/e biciklisti i biciklistkinje i pridružili se čišćenju, a mnogi su nam čak i rekli da su se pitali kada će to već jednom biti sređeno. Na kraju se to sve pretvorilo u zezanje, druženje i pedalanje po gradu do 3 ujutru! Sa sve četkama i metlama na bajsevima!
Isto tako, u Kulturnom Centru GRAD smo u toku promocije „Četiri točka za jednu knjigu“ organizovali besplatan servis i „uradi sam“ demonstracije za sve posetioce promocije koji su taj dan došli biciklom u Savamalu. To je isto bilo jako zabavno, jer smo pričali sa malim Isidorom i Avom koji su prešli 1100 kilometara iz Nemačke do Beograda kako bi prikupili sredstva za prevod knjige „Pod istim krovom“. Miloš i Isidor (10 godina) su upoređivali svoja biciklistička iskustva i takmičili se čiji je bajs bolji, a obojica su se složili da je iz Nemačke mnogo bolje doći do Srbije bajsom umesto kolima
Miloš: Ko je odobrio Gradu da ništa ne radi?
Situacija sa biciklističkom infrastrukturom daleko je od sjajne pa i male gerilske akcije dosta popravljaju to stanje. Ja sam volontirao u Bike Kitchen Belgrade od početka do kraja njegovog postojanja (nažalost više ne radi) i znam koliko su male stvari važne za popravljanje ukupne slike. Puno znači kada nekome pokažete kako da popravi kočnicu ili da napumpa gumu jer će time bicikl biti bliži toj osobi i ona će sigurno više voziti bicikl.

Za kraj, recite nam kako možemo da vas podržimo u Superste kampanji, šta da lajkujemo, šta da šerujemo i kome da se javimo da biste dobili pare za izradu aplikacije?

Trenutno smo u fazi kada zajednica treba da kaže koliko je ideja super! Od 4. do 11. oktobra traje glasanje zajednice na platformi Superste.net. Da bi ste podržali ovu ideju, potrebno je da se u tom periodu ulogujete na platformu preko svog facebook-a, maila ili twittera i da nas podržite jednim klikom (srcem). To nam je za sada jako važno, jer od toga zavisi da li će ova ideja biti realizovana. Do tada lajkujte našu fb stranicu, šerujte je, pišite nam, sugerišite, i pozovite prijatelje da nas podrže
Mi znamo da će ova aplikacija doprineti razvoju biciklizma u Beogradu i potrebna nam je vaša pomoć u tome!

Razgovarao: Danilo Ćurčić/bajsologija.rs
Fotografije: Pedaliranje

Komentari