Paperspokes – funkcionalnost i stil za gradsko bicikliranje

Indiegogo kampanja za Paperspokes biciklističke kutije se nastavlja, tako da još uvek imate prilike da pogledate o čemu se radi i ako ste u prilici da podržite kampanju. U međuvremenu, pročitajte naš intervju sa Paperspokes timom.

Kako ste došli na ideju da razvijate koncept Paperspokes, koliko je bilo teško krenuti od nule? Da li ste imale prethodna iskustva sa sličnim projektima?

Agi i Zsofi su arhitektice i dizajnerke, tako da one svaki dan dizajniraju nešto jedinstveno. U svom radu one se trude da eksperimentišu sa novim materijalima i neobičnim i nepredvidljivim rešenjima i novim idejama. Viri stoji iza kompanije Legwear i njen posao je da obezbedi da sve u vezi sa cenama, plasmanom proizvoda i sličnim stvarima funkcioniše savršeno.  

insidepic4

Često vidimo bicikliste i biciklistkinje kako se voze gradom u šarenim sportskim dresovima sa “punom opremom” kao da idu na Tur de Frans, da li mislite da je to jedini način na koji biciklisti mogu da se prevoze po gradu u današnje vreme?

Naš stav je da je gradsko bicikliranje potpuno drugačije od profesionalnog ili drumskog biciklizma. Gradska džungla kroz koju svakodnevno vozimo zahteva posebne stvari: da smo vidljivi, da imamo sigurno mesto za odlaganje stvari, da su materijali koje koristimo takvi da mogu da podnesu različite vremenske prilike i slično.  

Kroz Paperspokes koncept uspevamo donekle da shvatimo vaše razumevanje funkcionalnosti i stila koji stoje iza svega. Osim ovih predivnih korpi za bicikle, kako vidite ova dva koncepta, da li je moguće pomiriti ih u gradskom bicikliranju?

Kao dizajnerke i kao biciklistkinje mi mislimo da nošenje dodatne opreme na biciklima može da bude mnogo više od običnih korpi ili kutija. Pored toga što ovi proizvodi treba da budu funkcionalni, naš stav je da oni treba i da oslikavaju pojedinačni stil biciklista i biciklistkinja koji ih koriste.  Pre nego što smo pokrenule Paperspokes sprovele smo veliko istraživanje u potrazi za takvim proizvodima. Pošto nismo uspele da ih pronađemo, kreirale smo naše Paperspokes kutije! 🙂

Kakvi su planovi za Paperspokes posle Indiegogo kampanje?

Nadamo se da ćemo kroz kampanju na Indiegogo uspeti da dođemo do većeg broja ljudi, koji će ne samo podržati našu proizvodnju nego nam i reći kako im se čini naš proizvod. U međuvremenu, imamo nastup na  Berlin Bicycle Week, veoma smo uzbuđene zbog činjenice da predstavljamo naše proizvode uživo.  

insidepic2

U vašem timu su isključivo žene, da li vam je bilo psebno teško da se nosite sa svim stvarima koje se očekuju u industriji vezanoj za bicikle i bicikliranje, koja se još uvek često smatra “muškim poslom”?

I pre ovog projekta smo morale da se dodatno dokazujemo sa svojim znanjima i sposobnostima, tako da nam ovo nije bila nova situacija. Ponosne smo na to što nam je tim sastavljen isključivo od žena!

Ne znamo da li znate, ali mi smo ponekad “ljubomorni” na vas u Mađarskoj, odavde nam se čini da kod vas svako vozi bicikl, posebno u Budimpešti. Šta mislite da je posebno važno za dalji razvoj bicikliranja u urbanim centrima, da li je to pitanje samo “biciklističke kulture”, infrastrukture, boljeg planiranja gradova ili nešto drugo?

Broj biciklista i biciklistkinja u Mađarskoj raste iz dana u dan, ali i mi još uvek moramo da učimo od drugih. Neophodno je uzeti u obzir potrebe biciklista u planiranju saobraćaja, posebno u Budimpešti.

Da li planirate da razvijate i druge proizvode namenjene biciklistima i biciklistkinjama ili ćete se u narednom periodu zadržati na Paperspokes kutijama? Šta možemo da očekujemo od vas u budućnosti? 

Ove drvene kutije su naš prvi proizvod, imamo mnogo drugih planova vezanih za bicikliranje ali ćemo se za sad zadržati na razvoju naših drvenih kutija. Kasnije bismo mogli da pređemo na druge materijale i druge proizvode.

Za kraj, naše tradicionalno (dosadno:)) pitanje – da li se sećate svog prvog bicikla i osećaja kada ste ga prvi put vozile?

Naravno! Još uvek se sećamo tog osećaja i još uvek vozimo bicikl sa istom radošću. To je i razlog zbog kog želimo više biciklista i biciklistkinja, želimo da delimo taj osećaj sa drugima. 

Bajsologija.rs

Fotografije: Paperspokes 

Komentari