Kako joga poboljšava vaše bicikliranje?

, , / 04.12.2014
Godine bicikliranja ostavljaju traga na gipkost, držanje, stabilnost i samu kompoziciju tela tokom vožnje. Možda je vreme da probate sa jogom? Prenosimo vam iskustva Džejmsa Herera, objavljena u novembarskom broju Bicycling magazina.

Godine bicikliranja su ostavile traga na moju gipkost, držanje, stabilnost i samu kompoziciju tela tokom vožnje. Ranije su mi prijatelji i kolege savetovali da probam sa jogom, ali sam se uporno odupirao toj ideji. Trening je za mene oduvek podrazumevao težak rad i napor, bilo da sam na biciklu, u bazenu ili u teretani. Međutim, prošle godine sam doživeo otkrovenje.

Probao sam sa istezanjem kako bih ublažio dosadan bol u nožnim mišićima. Kada sam se sagnuo, shvatio sam da sam tokom godina izgubio vise gipkosti nego što sam mislio. I tako sam konačno poslušao svoje prijatelje i rešio da probam jogu. I drago mi je da jesam! Već prvi, početnički čas, stavio je u prvi plan moj nedostatak forme, ravnoteže i snage. Kako je čas odmicao, a instruktor nas uvodio u poslednju pozu za opuštanje tela, osetio sam se gotovo euforično. Misli i um su mi bili jasni, a ja sam nisam osećao tako opušteno mesecima unazad.

Tokom prethodne godine, joga mi je poboljšala ravnotežu i gipkost, umanjila stres i pomogla da se osetim daleko sabranijim i staloženijim. Benefiti su bili toliko vidljivi da sam rešio da uvedem deo joge i u treninge svakog od svojih takmičara, od reprezentativaca US BMX tima do rekreativnih takmičara u gradskim vožnjama.

kop3

Čak iako nemate dovoljno vremena za celokupan joga trening, možete da se fokusirate na nekoliko ključnih pokreta koji povećavaju snagu i fleksibilnost u zadnjoj mišićnoj loži, kukovima i ramenima – grupi mišića koja vam je najpotrebnija za vožnju bicikla. Sra Martin, uspešna biciklistkinja i joga instruktor, preporučuje sledeće tri poze koje utiču upravo na ove delove tela. Uradite ove poteze pre i posle svake vožnje . U danima kada ne vozite, dovoljno je samo jednom da ih prođete.

Golub sa jednom nogom Vam otvara kukove

Počnite oslanjeni na ruke i kolena, sa dlanovima ispod ramena. Povucite desno koleno između ruku i polako ga pomerajte udesno, prenoseći nožni zglob ka levom zglobu ruke. Leva potkolenica bi trebalo da je ravna ili skoro ravna, uz pod. Ispružite levu nogu iza sebe tako da Vam se vrh stopala oslanja na pod. Koristite ruke ili vrhove prstiju da se oduprete o pod dok Vam se leđa ne isprave.  Izravnajte kukove i torzo. Ukoliko je moguće, postepeno pomerajte ruke ka napred i spustite grudi ka podu. Zadržite se tako 30 do 60 sekundi, a zatim ponovite ceo potez sa suprotne strane.

Prasarita – isteže zadnju ložu mišića

Stanite u stav široko razdvojenih, paralelnih stopala (razdvojenih otprilike za dve dužine Vaših ramena). Svijte se u kukovima ka napred, spuštajući glavu kao da gledate sebi kroz noge, iza Vas. Opuštenih laktova i savijenih kolena koliko je potrebno, stavite ruke na pod, između nogu i polako ih pomerajte do iza peta, koliko možete da dohvatite. Zadržite ovu pozu 30 do 60 sekundi.

13991592948_114c19ba56_z

Luk – opušta ramena

Lezite lica nadole, sa rukama bočno, pored tela. Savijte kolena držeći ih razdvojenim u širini kukova i podignite pete ka stražnjim butnim mišićima. Obema rukama uhvatite pozadi oba nožna zgloba (ukoliko ne možete da dohvatite stopala, vežite kratke tkanine oko zglobova i vucite ih). Odvojite butine od poda i podižite grudi koliko god možete. Ispravite glavu, sa pogledom ispred sebe i zadržite se tako 30 sekundi.

James Herrera/Bicycling.com

Fotogtafije: Flickr

Komentari