Pedaliranje – više od aplikacije za bicikliranje!

, / 03.10.2017
Miloš i Dina su u martu ove godine počeli sa svojim projoektom Pedaliranje. Sada su u polufinalu takmičenja i na nama koji vozimo bicikle je da ih podržimo da prođu dalje a mi da dobijemo aplikaciju za bicikliranje u gradu. Pročitajte šta su nam sve spremili.

Mislimo da je jako važno da budemo otvoreni prema svim idejama jer ovo je nešto novo kako za nas u timu jer nikada nismo radili nešto slično, tako i za biciklističku zajednicu uopšte jer slična baza korisnih informacija nikada nije postojala. U svetu postoje slične aplikacije, ali mi ne možemo da prekopiramo njihovo iskustvo jer su različite navike biciklista i biciklistkinja u gradovima gde svako drugi ili treći vozi bicikl, i Beograda gde manje od 1% stanovnika svakog dana vozi bicikl. Mi pozivamo sve koji imaju neki komentar da nam pišu preko neke od društvenih mreža ili na mejl.

Vi ste u razvoju svoje aplikacije otvorili prostor za participaciju drugih, koji nisu inicijalno pokrenuli čitavu ideju. Koliko mislite da je otvaranje prostora za dijalog i nove perspektive u pogledu razvoja gradova bitan za to brže stizanje do rezultata koji priželjkujemo – da Beograd konačno prestane da bude grad koji je podređen isključivo automobilima?

Dina: Participacija, dijalog, umrežavanje, razmena iskustava i pozitivnih praksi jesu ključni! Za mene je biciklizam zaista jedna vrsta svakodnevnog aktivizma, a za učinkovito aktivističko delovanje neophodni su solidarnost i otvorenost. U Beogradu postoje već brojne organizacije koje aktivno godinama rade da iole poprave biciklističku infrastrukturu – ako bi „Pedaliranje“ kroz korišćenje IT tehnologije moglo da doprinese da se Beograd bar malo približi ostalim gradovima na mapi održivog razvoja, to smatramo kao doprinos postojećim naporima zajednice. Za to je neophodna saradnja i sa drugim organizacijama (pa čak i sa onim koje se inicijalno ne tiču biciklizma, već i kulturnog aktivizma, ekologije, prostornog planiranja i pametnih upotreba tehnologija) ali i sa drugim gradovima u Srbiji koji su mnogo više bike-friendly nego Beograd. Razmena iskustava i primenjivanje tih znanja u vlastitom kontekstu je ono što stalno imamo na umu. U krajnjoj liniji, nije li slogan ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti bio „Deljenjem dobijamo više“?

Miloš: Jako je bitno da postoji komunikacija između različitih udruženja, klubova i institucija. U situaciji smo da su udruženja usko specijalizovana za neke svoje teme, da biciklističke klubove ne zanima saradnja sa udruženjima građana, a da su sportski savezi i gradske i republičke institucije potpuno nevezana priča. Mi smo organizovanjem prve Večeri Pedaliranja pokušali da okupimo zajednicu i dobili smo baš dobar odgovor s obzirom na vreme i tropske vremenske prilike koje su tada vladale Videli smo da zajednica ima potrebu za umrežavanjem i razmenom iskustava. U planu nam je da organizujemo još ovakvih druženja kako bi se svi mi koji volimo biciklizam i koji se bavimo njime umrežili.


Komentari