Parking za punjenje bicikala i elektrotrotineta

, / 19.07.2021
Prva besplatna zelenu stanica za dvotočkaše na Carigradskom drumu otključava se uz pomoć „Bikip” aplikacije

Zeleni, ekološki, pametan, održiv… Svim ovim i drugim sličnim epitetima Beograd već duže pokušava da se okiti kako bi postao grad koji je prepoznatljiv po brizi o svojoj životnoj sredini. Jedan mali, ali važan korak na tom putu dogodio se kada je reč o dvotočkašima i to zahvaljujući domaćoj pameti i inovativnosti. Ljubitelji bicikala i elektrotrotineta na tvrđavi, na Carigradskom drumu, dobili su prvi parking za čuvanje i punjenje električnih trotineta i bicikala, koji će, kako su ukazali iz JP „Beogradska tvrđava”, biti besplatan za sve.

Da bi neko parkirao vozilo na ovoj stanici, on treba da otključa slobodno mesto uz pomoć „Bikip” aplikacije na mobilnom telefonu ili uz pomoć beskontaktne kartice. Kako je navedeno ovaj parking ima četiri nivoa bezbednosti – čelična konstrukcija, video-nadzor, sirena i prosleđivanje signala u slučaju pokušaja krađe.

Ako nekome i dalje nije baš najjasnije kako se nova stanica koristi, materijali sa objašnjenjima nalaze se na „Jutjubu” i „Instagramu”. – Želeli smo da omogućimo slobodno kretanje korisnika od kuće do posla i nazad, a da budu sigurni da je njihovo vozilo bezbedno čuvano i napunjeno u svakom trenutku – istakao je Marko Arambašić, inicijator projekta, a preneo Tanjug.

Ovaj projekat pokrenut je u okviru eko-startapa „E-park 011” upravo sa Markom Arambašićem na čelu. Ovaj startap, kako se dodaje, osnovan je u toku pandemije. Tako je pokrenuta inicijativa za zelenu stanicu iz sopstvenih sredstava uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika i kulture i JP „Beogradska tvrđava”.

– Ovaj projekat je za mene od izuzetne važnosti, ne samo kao investitora već Beograđanina, žitelja grada u kojem i moja porodica raste, diše i razvija se. Prvom u nizu stanica demonstrirali smo da je uz zajednički rad javnog i privatnog sektora ovako nešto izvodljivo, ali glavni izazov tek predstoji ‒ da zelene stanice zažive – naglasio je Arambašić i pozvao i druge preduzetnike, oglašivače i kompanije da se priključe zelenoj inicijativi i omoguće da stanice postanu svima dostupne širom grada.

Ova inicijativa nastala je u okviru projekta „Točkologija” gde je prepoznato da sve više građana prihvata alternativne načine prevoza usled pandemije, ali i da je u porastu broj inicijativa za smanjenje emisije štetnih gasova vozila u saobraćaju.

IZVOR: politika.rs / FOTO: D. Aleksić

Komentari