Paprene cene za parking bicikala: Švajcarci dele vozače na bogate i siromašnerti”

Novi premijum program za parking bicikala koji vode Švajcarska saobraćajna uprava i organizacija Startmo uskoro počinje sa radom u Lucernu, Cirihu i Bazelu.

Ovaj program omogućava korisnicima parkinga za bicikle plaćanje na sat putem aplikacije, a najavljeno je i pokretanje iste akcije u Bazelu i Usteru. Ipak, nisu svi zadovoljni ovom novinom.

Bickilisti u Lucernu plaćaju 65 centi za korišćenje parkinga, dok se svaki naredni sat plaća šest centi. Putem aplikacije moguće je i unapred rezervisati parking mesto, a cena rezervacije je 66 centi.

Korisnici parking mogu da koriste najviše 48 sati, dok rezervacija traje dvaput manje, 12 sati. U cenu usluge ulazi i korišćenje ormarića za odlaganje kaciga, kao i punjača za električne bicikle.

Kako prenosi švajcarski onlajn list Votson, ovaj program je nastao zbog sve veće popularnosti biciklizma, uz koju traženje i pronalaženje parking-mesta u blizini glavnih gradskih čvorišta i železničkih stanica postaje sve teže.

Ipak, ima i kritičara koji smatraju da će program doneti više problema nego olakšica, jer ovaj tip parkinga zauzima više prostora od onih klasičnih.

Političar Niko van der Hajden ne podržava ovaj potez. Kaže da, uz ovaj program, jedini jefitni način prevoza u Švajcarskoj postaje skuplji i nedostupan određenom broju korisnika. On navodi da se ovim potezom stvaraju parkinzi za bogate i siromašne.

“Obični korisnici sada moraju da parkiraju daleko, dok oni imućniji sebi mogu da priuše premijum parking”, rekao je on i takođe istakao problem veličine ovih parking-mesta.

Iz Švajcarske saobraćajne uprave odbacuju ove kritike i kažu da će i dalje postojati veliki broj parking-mesta za bicikliste.

Klaudija Bušer, iz organizacije Pro Velo Švajcarska podržava ovaj program i ističe da bi novi sistem parkiranja mogao posebno da zainteresuje korisnike električnih bicikala, kojima je sigurnost njihovih vozila posebno važna.

IZVOR: b92.net

 

Komentari