Održana prezentacija projekta i biciklističke trke Sarajevo Grand Prix 2014

, / 07.11.2013
Prezentaciji Sarajevo Grand Prix-a prisustvovao i director Tour de Francea- Christian Proudhomme. Biciklistički savez Bosne i Hercegovine u saradnji sa Francuskom ambasadom i Francuskim institutom u BiH predstavio je 06.novembra 2013 g. u Olimpijskom muzeju u Sarajevu, projekat prve biciklističke trke u BiH uz podršku Tour de France-a.

Sarajevo Grand Prix 2014, pod pokroviteljstvom Međunarodne biciklističke federacije UCI i uz aktivnu podršku “Tour de Francea” održati 22.  juna 2014. godine.

Trka je uvrštena u zvanični kalendar UCI-a i okupiće više od 140 takmičara iz 20 zemalja. Start trke predviđen je u Istočnom Sarajevu, a cilj u sarajevskoj općini Stari Grad. Deonica trke, dužine cca 150 km, ići će kroz 14 opština u okolini Sarajeva.

U prezentaciji trke svoje učešće su dali i generalni direktor Tour de Francea Christian Prudhomme, francuski ambasador u BiH Roland Gilles, gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić, Šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Igor Golijanin, tehnički direktor trke Vladimir Kuvalja te kao domaćin i organizator predsjednik BS BiH Zlatko Berbić.

sgp24

Po rečima francuskog ambasadora u BiH Rolanda Gillesa, za održavanje velike međunarodne sportske manifestacije u Sarajevu bila su odlučujuća dva motiva.
– Povodom 30 godina od veličanstvanog uspjeha Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, bilo je važno da se što masovnije oživi osjećanje radosti i zajedničkog entizijazama. Za drugi motiv postoji istorijsko objašnjenje, stogodišnjica početka Prvog svjetskog rata. “Tour de France” će iduće godine pričati ovu strašnu istoriju obilazeći tužna bojna polja u Francuskoj. Slike koje će biti prenesene u cijeli svijet pokazat će, vek kasnije, kontrast između  tragedije i spokojne slike biciklista iz celog sveta, koje ujedinjuje isti sportski duh. Poslati ovakvu poruku iz Sarajeva, gde je istorijskom slučajnošću zapaljena iskra prvog rata u 20. veku, veoma je značajno – kazao je ambassador Francuske Roland Gilles.

sgp26

Predsednik Biciklističkog saveza BiH Zlatko Berbić je istakao da je pred savezom veliki izazov.
– Nadam se da ćemo i mi za 100 godina slaviti i ponositi se ovakvim načinom komunikacije sa celim svetom. Sarajevo će 22. juna biti planetarni grad biciklizma gdje ćemo pozvati sve zaljubljenike ovog sporta iz regiona. “Sarajevo Grand Prix” nije samo sportski događaj, već projekt dobre volje i dobrih odnosa u regionu i Evropi, događaj koji spaja hiljade mladih ljudi oko iste pozitivne ideje – kazao je Berbić.

Gradonačelnik Ivo Komšić kazao je da Sarajevo s ovom trkom i ostalim manifestacijama ne želi menjati percepciju događaja koji su se desili pre 100 godina.
– Mi ne možemo promeniti istoriju, koja se tada desila, i istoriske događaje koje su odredili u velikoj meri našu prošlost. Želimo utemeljiti jednu novu istoriju za Sarajevo, za BiH, koja će biti na novim porukama, a to su poruke mira, tolerancije, razumijevanja i integracije Sarajeva i BiH – kazao je Komšić.

Šef kabineta gradonačelnika Istočnog Sarajeva Igor Golijanin istakao je koliki je i značaj ove trke kako u domaćim tako i u međunarodnim okvirima.

Svečanoj prezentaciji prisustvovao je i generalni direktor “Tour de Francea” Christian Prudhomme, koji je prisutne upoznao o slavnoj istoriji najpoznatije biciklističke trke na svetu.

On je naglasio da će u vreme trke u Sarajevo dovesti nekoliko bivših pobednika “Tour De Francea”,  i dati doprinos da se iz BH. prestonice pošalje nova drugačija slika o ovom gradu.
– Osim sportske komponente, koja ujedinjuje, spaja i povezuje ljude, Tour de France ima i estetsko-turistički i socijalni aspekt – kazao je Prudhomme.

sgp14

-Sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio da budem deo projekta. Ovo će biti jedna izuzetno teška rka. Također, ovde treba napraviti vezu između rekreativne i profesionalne trke. To radimo i u Francuskoj. Nastojimo objediniti dosta događaja koji prate trku, od ključnog događaja napravimo još dosta stvari koje idu uz njega. Težićemo da sve bude na vrhunskom nivou. U Sarajevu će se takmičiti i nekoliko velikih imena iz sveta biciklizma. Kako bi sve podsećalo na Tour de France, ispred takmičara će biti crveni auto koji će ih pratiti. Tour de France nastao je 1903. godine, to je manifestacija koja traje više od 100 godina i svega dva puta nije održana. Ta dva puta su bila u vrijeme kada su se dešavali svetski ratovi. U Francuskoj, kada hoćete da vidite da li je mir ili rat, pogledajte da li se održava trka. Verujemo kako će Grand Prix Sarajevo postati tradicionalno takmičenje. Mi često kažemo, vratio se Tour de France, vratio se mir, vratilo se poštovanje korena. I ovde treba biti isto – dodao je Christian Prudhomme.

Pored profesionale sportske trke na “Sarajevo Grand Prixu” bit će održana i rekreativna biciklijada za 5.000 biciklista iz cijele BiH.

Bajsologija.rs

Komentari