Obnovljen granični prelaz i izgrađene biciklističke staze od Kikinde do Rumunije

, / 16.08.2019
Završena je obnova graničnog prelaza Nakovo-Lunga sa srpske strane, uz izgradnju biciklističkih staza.

Sa oko 1,8 miliona evra, projekat “Unapređenje povezanosti Banata” je finansiran u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Rumunija Srbija, a podrazumevao je i izgradnju oko osam kilometara duge biciklističke staze, od Kikinde do same granice sa Rumunijom.

Dodatnih 90 miliona dinara za rekonstrukciju i dogradnju graničnog prelaza obezbedili obezbedili su Grad Kikinda i Republika Srbija.

Izgrađeni su svi nedostajući sadržaji na našem delu graničnog prelaza, pa više ne postoje tehničke prepreke da Nakovo-Lunga konačno počne da radi 24 sata. Takođe, ispunjeni su svi preduslovi da prelaz bude otvoren za kamione i autobuse“, rekao je član Gradskog veća zadužen za lokalni ekonomski razvoj i investicije Saša Tanackov.

On je najavio da će u narednom periodu početi pregovori sa rumunskom stranom, kako bi se se omogućilo da ovaj prelaz radi u skladu sa svojim mogućnostima.

Privrednicima bi to donelo značajne uštede, jer ne bi morali da koriste prelaz Srpska Crnja – Žombolj“, dodao je Tanackov.

Planirana je i obnova državnog puta, od Kikinde od graničnog prelaza. Sredstva su odobrena iz IPA programa prekogranične saradnje Rumunija Srbija. Radovi će, najverovatnije, početi sledeće godine.

Izvor: 021.rs

Komentari