Novi Sad postaje pravi biciklistički grad – Broj biciklista raste 9 odsto godišnje

Novi Sad je zvanično postao grad sa najviše biciklista zimi koji idu na posao. Izmene zakona o saobraćaju, donele su nove obaveze za bicikliste. Međutim, zakon ne predviđa nikakve edukacije.

Broj biciklista u gradu raste za 9 odsto godišnje.

Neobeleženost pojedinih staza, neravnine i rupe na nekim deonicama, vožnja pogrešnom stranom puta, nepažljivi vozači i pešaci – samo su neki od problema sa kojima se novosadski biciklisti svakodnevno susreću. Za vožnju bicikla nije potrebna nikakva dozvola niti ispit, obuka nema, te se postavlja pitanje koliko su biciklisti bezbedni u saobraćaju.

Iz Novosadske biciklističke inicijative smatraju da je Novi Sad na dobrom putu da postane pravi biciklistički grad, ali i da je neophodno povezati i obeležiti staze namenjene biciklistima.

“Vrlo često imamo te situacije gde biciklistička staza vodi donekle, a ona samo nestane. E to je recimo situacija koja može biti dosta sporna u saobraćaju zato što biciklista očekuje da će moći tu bezbedno da prođe, vozači automobila ne obraćaju dovoljno pažnju, ali isto misle da biciklisti imaju svoje staze i onda tu može doći do nezgoda”, Agneš Asodi, Novosadska biciklitička incijativa.

Kako bi se sprečile saobraćajne nezgode, neophodna je edukacija. Upravo je Grad Novi Sad pionir u tome, jer već šest godina postoje kontinuirane obuke za najmlađe.

“Za starije ljude mi imamo program koji je vezan za ljude starije od 65 godina generalno za bezbednost u saobraćaju, s obzirom da jedan deo ljudi ne može dobro da proceni da jednostavno njihove psiho-fizičke i motoričke funkcije više nisu takve kakve su bile pre 20-30 godina”, rekao je Aleksandar Kravić, član Gradskog veća zadužen za saobraćaj i puteve.

IZVOR: novisadinfo.info / rtv.rs 

Komentari