Njujork uvodi teretne bicikle umesto dostavnih vozila na benzin

, / 06.12.2019
Njujork je ove nedelje objavio plan uvođenja električnih teretnih bicikala koji bi trebalo da zamene dostavna vozila koja zagađuju okolinu i tako ublaže saobraćajne gužve koje stvaraju.

Dostavne kompanije Amazon, UPS i DHL učestvovaće u šestomesečnom probnom programu njujorškog odeljenja za saobraćaj, preneo je list Njujork Tajms.

Program će obuhvatiti najzagušenije ulice na Manhetnu južno od 60. ulice i dostavni će bicikli smeti da koriste mrežu gradskih biciklističkih staza.

U okviru programa, stotinu bicikala imat će dozvolu besplatnog parkiranja na postojećim zonama za istovar robe koje su uobičajeno rezervisane za kamione i kombije. Vozači će manje bicikle u nekim slučajevima smeti parkirati i na pločnicima.


Odeljenje za saobraćaj “sretno je što može da objavi probni program koji bi učinio njujorške dostave sigurnijima i zelenijima podsticanjem na korišćenje teretnih bicikala umesto kamiona i kombija”, poručio je gradski poverenik za saobraćaj Poli Trotenberg.

Taj potez pokušaj je da se odgovori na sve veće gužve koje stvaraju dostavna vozila kojih je sve više zbog porasta onlajn trgovine. Oko 45 odsto Njujorčana primi prosečno jednom nedeljno paket na kućnu adresu, prema podacima iz 2018. gradskog odeljanja za promet.

Drugi veći gradovi poput Pariza, Londona i Hamburga već su uveli dostave biciklima i to se pokazalo uspešnim.

Izvor: rs.n1info.com

Komentari