Njujorčani za mesec dana 50 puta obišli zemaljsku kuglu gradskim biciklima

, / 09.07.2013
Njujorška Uprava za saobraćaj i sistem javnih gradskih bicikala objavili su nedavno statističke podatke o korišćenju ove usluge. Samo u prvom mesecu korišćenja ovog servisa bilo je zapanjujućih 529 000 vožnji i preko 2 059 960 pređenih kilometara.

Iako nam se na prvi pogled čini da grad veličine Njujorka, sa morem automobila koji svakodnevno zakrčuju ulice ni pod kojim uslovima ne može da postane grad u kom ima mesta i za bicikliste, prvi statistički podaci o koriščenju sistema javnh bicikala demantuju ovo mišljenje. Za prvih mesec dana korišćenja bilo je preko pola miliona vožnji.

Čini se da ove brojke samo rastu. Tako je nedelju dana pre prvog statističkog preseka stanja zabeleženo preko 200 00 vožnji a do sada se u sistem ulogovalo preko 113 000 korisnika koji su uzeli dnevne, nedeljne ili godišnje karte.

Ukupno je pređeno oko 2 059 000 km. To znači da su stanovnici Njujorka prešli otprilike 50 krugova oko zemljine kugle za samo 30 dana!

Njujork Bike Share2

Amerika ne bi bila Amerika da se ne pazi i na broj utrošenih kalorija. A njih je isto tako mnogo – procene su da su korisnici ovog servisa potrošili oko 50 miliona kalorija. Poređenja radi, to je oko 91 000 obroka u Mekdonaldsu, kako navode u Njujorškoj Upravi za saobraćaj.

Povodom predstavljanja rezultata prvog meseca rada sistem javnih bicikaala, Komesarka za saobraćaj Gradske uprave Njujorka, Dženet Sadik-Kan navodi: „Od neverovatnog porasta logovanja u sistem do interplanetarnog broja pređenih milja, Njujorčani su pokazali da je za njihov entuzijazam za korišćenje gradskih bicikala samo nebo granica“.

Njujork Bike Share3

Trenutno je u Njujorku 6000 javnih bicikala koji se mogu uzeti na preko sto stanica koje su smeštene u Bruklinu i na Menhetnu. Bicikli su slični onima koje u Srbiji za sada možemo da vidimo samo u Novom Sadu, Subotici i Obrenovcu. Nadamo se da će ovakav ili sličan sistem uskoro stići i do Beograda. Jer rezultati korićenja ovog servisa u takvom gradu kakav je Njujork trebalo bi da budu signal i našim gradskim vlastima – rezultati prosto ne mogu da izostanu.

Za više informacija o sistemu javnih bicikala pogledajte: http://citibikenyc.com/

Izvor: http://www.nyc.gov

 

Danilo Ćurčić/Bajsologija.rs

Komentari