Niški biciklisti dobili još tri besplatna parkirališta za svoje dvotočkaše

Grad Niš dobio je danas još tri parkirališta za bicikle. Jedno parkiralište se nalazu u Parku Svetog Save, prekoputa pijace, drugo je ispred hale “Čair”, dok je treće ispred zgrade Gradske opštine Crveni Krst.

“Parking servis Niš nastavlja akciju koju je započeo prošle godine postavljanjem P profila za besplatno parkiranje bicikala. Prošle godine smo započeli kampanju sa Udruženjem parkirališta Srbije pod sloganom “Automobil parkiraj, okolinu sačuvaj” i sa Gradom Niš učestvovali u kampanji “Dan bez automobila”. Tada smo postavili prve savremene P profile ispred niške Tvrđave” rekao je danas Dejan Dimitrijević, direktor Parking serisa Niš.

On je objasnio da se sa ovom akcijom neće stati, već će, u dogovoru sa korisnicima, Parking servis nastaviti sa postavljanjem profila za parkiranje bicikala. “ Do sada smo postavili 20 P profila po gradu. Oni su po novom standardu izrađeni, ne oštećuju točkove bicikala kao nekadašnji “češljevi”. I do sada smo slušali koje su potrebe korisnika što ćemo raditi i u budućnosti. Postavićemo još P profila za besplatno parkiranje bicikala, a ako se na jednom mestu pojavi potreba postavićemo i dodatne profile”, dodaje Dimitrijević.

Cilj ove akcije i kampanje, kako kaže Dejan Dimitrijević, je podizanje ekološke svesti kod građana i doprinos Parking servisa da se grad učini zdravijim za život i da se građani vrate biciklizmu. “Iako živimo od parkiranja, nama je cilj da se što manji broj automobila a što veći broj bicikala vozi”, kaže direktor Parking servisa. Bicikli su bezbedni sa P profilima. Kako kaže direktor, biće sve bezbedniji, kada budu postavljene i kamere, kojih za sada nema.

Direktor Parkin servisa najavio je jednu novu akciju koja će obradovati Nišlije. Naime, Parking servis nabavlja bicikle koje će biti besplatno dostupne građanima, korisnicima parkiranja, ali će se, kako kaže Dimitrijević, o detaljima govoriti kada za to bude momenat.

U gradu Nišu ima 20 kilometara biciklističkih staza, a biće ih još, kaže gradski većnik Igor Vojinović.

“Godinama se urbana mobilnost nameće kao jedna od ključnih tema, naročito kada se radi o većim gradovima. Svesni smo tih problema i na ovaj način se trudimo da stvorimo uslove našim sugrađanima da mogu da koriste i alternativne vidove prevoza- bicikl, pešačenje i javni prevoz. Ova današnja akcija je nastavak aktivnosti koja se inače stalno radi i koju sprovodi Parking servis.

Grad Niš u cilju pobošljanja biciklističkog saobraćaja na svim novim bulevarima i saobraćajnicama koje se projektuju predviđaju i biciklističke staze.” Do kraja godine biće završena biciklistička staza do Niške Banje, najavljuje Vojinović.

“Na ovaj način ćemo omogućiti jednu solidnu rutu kojom bi biciklisti mogli da se kreću. To nije više stvar rekreacije već stvar potrebe imajući u vidu da se broj autobobila iz godine u godinu povećava i nagomilava u našem gradu neminovnost je da mi kao Grad koji upravlja ovom oblašću , a i sami građani, shvatimo da je neophodno da menjamo vidove prevoza koje ćemo u budućnosti da koristimo” Biciklisti u gradu zadovoljni su postavljanjem parkirališta za dvotočkaše.

Slavko Aranđelović kaže da u gradu treba da postoje duže staze za bicikle.

“ Svaka čast za parkirališta za bicikle. Imam problem, ne znam gde da vežem bicikl. Vežem za stub, za ovu kućicu preko puta pijace, to nekima smeta. Ovo je pravo mesto. Ovde su prodavnice i pijaca i pravo je mesto za postavljanje parkirališta za bicikle.”

Jovica Kostadinović deli njegovo mišljenje jer svakodnevno koristi bicikl.

“ Nama biciklistima mnogo znače ova parkirališta. Ni jedan znak u gradu ne postoji za bicikliste, osim u naselju “12 februar”. Sve što se uradi sve je dobro. samo treba da se održava i da se poštuje ono što se uradi. Obično parkiram bicikl pored znakova. Vežem je za znak, kao i svi drugi. Pored većeg broja prodavnica postoje mesta za parkiranje bicikla jedino ovako u gradu do sada nije predviđeno”.

Izvor: gradskiportal018.rs

Komentari